неділю, 19 травня 2019 р.

Бальзак і Україна



Друзі! 20 травня − 220 років від дня народження  великого французького письменника і визнаного класика світової літератури Оноре де Бальзака (17991850). За своє життя автор подарував світові 18 романів, більше 25 оповідань і 3 збірки романтичної поезії. Твори Оноре де Бальзака дали поштовх творчості таких відомих літераторів, як Еміль Золя, Чарльз Діккенс, Вільям Фолкнер, Гюстав Флобер, Генрі Джеймс.
Бальзака вважають одним із засновників реалізму в європейській літературі. Його головним твором вважається серія   романів «Людська комедія», багато творів екранізовано.
Життя і творчість видатного француза були пов’язані з Україною.           
У 1832 р. письменник отримав листа з Одеси з приводу його роману «Тридцятирічна жінка». Авторкою послання була багата поміщиця Евеліна Ганська, власниця маєтку поблизу Бердичева. Письменник почав листування з жінкою, а згодом зустрівся з нею у Швейцарії. Між письменником і вельможною панею  зав'язались дружні стосунки, які невдовзі переросли в справжнє кохання. Закохані  зустрічались у різних містах і країнах Європи: у Швейцарії, Відні, Дрездені, Санкт-Петербурзі, а зрештою одружились. Вінчання відбулося 2 березня 1850 року в костьолі Святої Варвари міста Бердичів.
 Бальзак двічі відвідував Україну: у вересні 1847 − січні 1848 років  і протягом останніх місяців 1849-го до квітня 1850 року. Окрім Верхівні, маєтку Ганської, він кілька разів побував у Бердичеві. Україна вразила його своїми полями і родючою землею.
«…Це пустеля, царство хлібів, ці мовчазні прерії Купера», — захоплено зазначав він.
 Разом з Ганською Бальзак відвідав Київ і так описав його красу і велич у листі до Лори де Сюрвіль: «…Ось я і побачив цей Північний Рим, це татарське місто з трьомастами церквами, з багатствами Лаври і Святої Софії, українських степів. Добре поглянути на це ще разок…». Загалом було шість візитів письменника до Києва. Зупинявся у будинку польських магнатів Ганських на Печерську, де почав писати нарис «Лист про Київ». Бував у Контрактовому будинку на Подолі.
 Тривалий час жив у селі Верхівня (нині Житомирської області), в маєтку Ганських.
 Наприкінці вересня 1848, їдучи до Евеліни Ганської до с. Верхівня, чекаючи вирішення прикордонних формальностей, на чотири  дні зупинився у містечку Вишнівець (Тернопільська область) в палаці князів Вишневецьких, де жила дочка Ганської Анна, заміжня за графом  Мнішеком. Враження про Вишнівець виклав у листах до  Ганської в Париж, назвавши, зокрема, палац і парк на березі Горині «польським Версалем».
У 2011 році в Бердичеві, навпроти костелу Святої Варвари, було відкрито пам'ятник славетному письменнику.







Немає коментарів:

Дописати коментар