пʼятницю, 29 червня 2018 р.

Першому матчу ФК "Динамо" Київ - 90 років.

 Олександр Мартиненко

Першому матчу ФК "Динамо" Київ - 90 років.

    Кожен з нас, якщо не є фанатом футбольної команди (ФК) “Динамо” Київ, то, принаймні, про неї чув. Усі знають, що це - головна команда країни. Крім того вона найтитулованіша команда України.

"Динамо" Київ, серпень 1928 р.

     Але, що нам відомо з історії створення футбольної команди “Динамо” Київ? Реєстрація статуту Київського пролетарського спортивного товариства (ПСТ) “Динамо” Міжвідомчою комісією у справах громадських організацій та спілок Київського округу відбулась 13 травня 1927 року, у рамках якого пізніше зародилась футбольна команда, підтверджена документами, які знаходяться в Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України. 
   Здавалося б, команда зареєстрована у травні 1927 року, а до 1 липня 1928 року не провела жодного матчу!
   Перш за все, як доводять джерела, до осені 1927 року не були вирішені організаційні питання. На перших етапах не існувало не те, що професійної команди, тренерів, а взагалі не було тренера. Тренуванням команди займався капітан команди “Радторгслужбовців” -  Михайло Давидович Товаровський. Тим більше, що кращі гравці майбутнього ФК “Динамо” Київ грали в ній. Спроби керівництва “Динамо” створити під час сезону свою футбольну команду зазнали невдачі, тому що “Радторгслужбовці” претендували на призові місця в чемпіонаті Києва. Тому створення “Динамо” могло послабити гру одного з фаворитів турніру. З чого виходить ще одна причина, чому цілий рік команда не грала.
  Тільки 29 березня 1928 року Київське ПСТ “Динамо” звернулося до Окружної ради фізкультури (окрсофіку) з проханням дозволити чотирьом футбольним командам товариства взяти участь в чемпіонаті Києва одразу по класу “А”, пояснюючи це тим, що в першій та другій командах товариства практично всі гравці минулого року брали участь в інших командах саме в вищому ешелоні першості Києва.  В березні 1928 року в товаристві функціонували аж чотири команди, та якщо перші дві були складені з гравців декількох київських клубів класу “А”, які були “завербовані” саме для показової команди товариства, то третя й четверта були командами, в яких грали саме співробітники силових структур, тобто ті, які й до цього грали за команди підрозділів цього силового управління міста. Хоча все ж таки можливо її формування ще не було завершене.
   Що нам відомо про збірну м. Біла Церква? Крім дати заснування - 1925 рік? Нічого!
   Але у місцевій газеті того часу збереглися статті які в тією чи іншою міріою описують не тільки умови, в яких пройшов матч, але й надають загальну характеристику збірної нашого міста …
   Ось на основі них ми і спробуємо скласти приблизну картину того, як все відбувалося…
   Про те, що дві не зіграні команди зустрілися на новому ще незабудованому стадіоні говорять такі факти: 
   29 травня 1927 р. – “Майже закінчено роботи на стадіоні Білої Церкви. Посаджено 600 дерев. Сплановано футбольне та гандбольне поле. Улаштовується баскетбольна та легкоатлетична доріжки та стрілецький тир.” 
     5 червня 1927 р. – “…не втрамбований як треба футбольний майдан…” , 
   7 липня 1927 р. – ”для проведення районних матчів Білоцерківська колегія суддів надсилає своїх суддів” .


   Тому й не дивно, що гравці скаржилися на погані умови гри, а уболівальники на погану гру гравців, тем більше своєї збірної.
  Так би все й продовжувалося б, стадіон поступово добудовувався, а місцева збірна продовжувала програвати. Та й дійсно, навіщо створювати умови для команди-аутсайдера…
   Але все змінилося, коли 14 липня 1927 року була надрукована стаття “Футбольний матч”, в якій автор виступив з жорсткою критикою місцевої збірної. Не знаючи, або забувши, що перший шкіряний м’яч білоцерківці побачили тільки за двадцять років до створення місцевої збірної, коли у 1905 році у Білоцерківській гімназії до учбової програми був включений такий предмет як фізична гімнастика. А за кордоном був закуплений спортивний інвентар, в якому також був шкіряний м’яч. Але не забувши згадати, що за два роки свого існування, команда рідного міста не виграла жодного матчу:“… А послухати тільки, з якою гордовитою пихою грачі цієї команди балакають перед матчем, то страшно стає за приїжджих: язиками стільки голів надають їм, в уяві так гарно пасують, в балачках такий стиль показують, що соромно стає сторонньому слухати оті теревені самовпевнених Б.–Ц. футболоманів. На ділі–ж ніякої продуманої гри нема, а є безцільна біганина, танці, цапині скоки (хавбек Пугачевський)…”. Але саме в цій статті невідомий автор розгледів потенціал команди нашого міста, яка може перемогти не тільки команди невеличких міст, але й навіть Києва: “Безумовно, було б помилкою не визнавати того, що у нас є й гарні футболісти. Є, безумовно є, та ще й такі, з якими  можна перемогти не тільки Черкаси, а багато Київських команд…”  Основною проблемою, на яку автор звернув увагу, було те, що: “В  Б.Ц. команді майже кожний футболіст грав “на красу”, захоплюючись сам собою…” 
   Та наостанок автор дав пораду:“Отже з певністю можна сказати, що Білоцерківська збірна в такому складі, як зараз ніколи і нікого не зможе перемогти. Треба підібрати, або ж поновити її склад.” 
   Невідомо, що вплинуло більше: стаття чи зміни у складі команди, але рівно через рік це була вже зовсім інша команда…
Про перший незареєстрований матч команди “Динамо” Київ зі збірною м. Біла Церква, який відбувся 1 липня 1928 року, відомо з двох статей, які були надруковані у місцевій газеті. 
   Тому спробуємо проаналізувати ці дві статті більш детальніше:
  Перша оголошувала про те, що:“…1–го липня на спартакіаді відбудеться футбольний показовий матч між збірною м. Б. Церкви та 1-ю командою Київського "динамо", щоб показати гарну техніку гри в футбол.…” 
   Після завершення матчу у газеті була надрукована така стаття:“…В неділю 1-го травня  відбувся показовий футбольний матч між зб. Б.–Церкви та першою командою Київського Динамо. З самого початку стали напирати динамівці і на 5–й хвилині в сітці Білоцерківських воріт був м’яч. Далі гра проходила досить рівно. На другому хавтаймі Б. Церква легко вбиває м’яч і тім самим зрівнює гру. Київ робить ще декілька проривів б’є штрафний удар але упускають пруткий м’яч, який гучно свистить у повітрі. Під кінець Б. Церква під оплески тисячної публіки вбиває другий м’яч. Фінальний свисток судді фіксує побіду Б. Церкви з наслідком +2 – 1”.   
   Автор статті високо оцінив гру місцевої збірної, не здогадуючись про те, якою командою у майбутньому стане “Динамо” Київ.
Хоча офіційно вважається що: “Первый зарегистрированный матч киевские динамовцы провели 17 июля 1928 года с одесским "Динамо". Результат встречи - 2:2. …” 
   Перше, на що звертаєш увагу - це те, що гра відбулась у зв’язку з проведенням 3–ої окружної спартакіади Білоцерківщини, тобто гра була у межах Білоцерківської округи . Відразу ж виникає питання а  до чого тут команда з Києва?
   Друге – що це був показовий матч , тобто матч який має демонстраційний статус.  Показ маловідомої гри, введення нової комбінації, або показ дуже гарної гри. В якій визначається співпадіння між деякими гравцями, або ж цілими командами, метою якого є введення маловідомої команди.   
   Зараз же на офіційному сайті ця гра представлена як товариський матч . Тобто гра, яка проводиться поза межами якогось кубку, тем більше в якій результат ні є важливим, головним є демонстрація тактики та якості гри! І знов ж питання яка якість та тактика, якщо Динамо-Київ новостворена команда, яка не провела жодного матчу?! Ще питання, яка саме команда грала зі збірною м. Біла Церква? З статті відомо, що матч пройшов з 1-ю командою Київського "динамо"… а для показових матчів з чотирьох команди у Київському ПСТ “Динамо” було аж чотири команди. Дві в яких грали співробітники МВС, і дві які грали більш професійно, і виступали на показових матчах, або за інші команди. Ось мабуть 1-ша команда з тих хто брав участь у показових іграх, і стали суперниками місцевої команди. Але тоді постає питання: чому 1-ша команда яка вже мала досвід, яка входила до групи “А” у супротивники обрала команду, яка хоч і грала вже три роки, але жодного разу не перемогала?!       
   Наскільки футбол був новітньою грою можна відчути, прочитавши заклик який був надрукований вгорі наведеної вище статті:“Замість п’янства, бешкетів, карт запроваджуймо новий здоровий побут – розумну та корисну розвагу та спорт .” 
   Але й досі залишається відкритим питання, чому команда “Динамо” Київ вирішила провести свою першу гру зі збірною м. Біла Церква?! Єдина відповідь, яка є логічною, це те, що скоріш всього команда з Києва знала що ми за три роки не виграли жодного матчу! Що ми знали про київську команду яка не провела ще жодної гри?…  Нічого!!! Але сталося те що сталося.

Збірна міста Біла Церква, 1940 рік

Додаткова інформація
   Показовий матч  має демонстраційний статус. Метою якого є визначення фізичного виховання. Співпадіння між гравцями або командами, метою якого є введення нової, маловідомої гри, або показ гарної результативної гри, або гарної командної гри. Товариський матч – спортивне змагання, яке проводиться не у рамках чемпіонату або кубку країни. Для учасників товариського матчу важливим є якість гри ніж результат. Зазвичай такі матчі проводяться у міжсезоння або перед початком регулярного чемпіонату. Крім того у матчу можливі відступи від правил, наприклад необмежена кількість замін, відсутність попереджень і т. ін. Метою товариських матчів є тренування тактики, зіграності, пошук нових ігрових та стандартних комбінацій, перевірка у справі кандидатів до команди, визначення основного складу команди у командних змаганнях.
  Склад першої футбольної команди Білоцерківського політехнікуму 10.08.1925 р.:

І ряд (стоять)
1. Костянов
2. Крук Леонід
3. Остахнович Павло
4. Вареник
5.?
6.?
7. Риндич
8. Кестель Олексій
ІІ ряд (сидять)
9. Дроздов Юрій
10. Крутілін Олександр
11. Таранович Микола

Немає коментарів:

Дописати коментар