понеділок, 30 січня 2017 р.

Impression Едуара Мане

       У  творчості він не любив зайвих жестів і надмірних проявів емоцій, а в житті не дозволяв піддаватися негараздам. Саме таким світ запам'ятав блискучого майстра французького живопису 19 століття, натхненника імпресіонізму Едуара Мане (1832 - 1883), якому в січні виповнилося 185 років від дня народження.
     "Бути сучасним та зображувати те, що бачиш перед собою", - таким було творче кредо митця, якому він слідував протягом усього життя. Тож, його світлі, лаконічні  картини вирізняються безпосереднім сприйняттям видимого світу, щирістю і простотою, а герої прекрасні та індивідуально виразні. І зовсім не важливо, хто це - вулична співачка чи хлопчик з оркестру, відвідувачі кав'ярні чи циркові актори.

      На сюжети Мане великий вплив мали твори письменника Еміля Золя, з яким живописця пов'язувала багаторічна дружба. Достатньо лиш уважно придивитись до картин "Служанка з кухлем пива", "У батечка Латюель" та найвідомішої "Бар в Фолі Бержар". А знамените полотно "Нана"  створено за рік до того, як літературний твір під такою назвою написав Золя.
     "Коли-небудь люди зрозуміють, нарешті, яке місце Едуар Мане займає в тій перехідній епосі, яку переживає зараз французька школа живопису. Він залишиться в ній як характерне і найбільш індивідуальне явище", - так свого часу написав великий романіст про талановитого, непересічного живописця.
          Друзі, у нашій бібліотеці є книги про життя Едуара Мане та альбоми з репродукціями його картин.
     
       

Немає коментарів:

Дописати коментар