пʼятницю, 8 липня 2016 р.

Зійди, сонечко, на Івана ...

   День Іоанна Хрестителя. У народі це свято називають Іванів день, день Івана Купала. У ніч на Купала відбуваються всілякі чудеса − розквітає папороть, виростає розрив-трава. Дівчата і хлопці затівають купальські ігрища: розкладають багаття, танцюють навколо нього та стрибають через вогонь. Дівчата співають ворожбитських пісень. Вбирають солом’яну Ладу, разом з нею стрибають через вогнище. На світанку Ладу спалюють або топлять. До сходу сонця вмиваються “іванівською” росою на вроду.

     Ім’я Купала − уособлення літнього квітування, видів на врожай. На Купала збирають лікарські рослини, бо, за народними переказами, у цей день вони набувають особливо цілющої сили.
        Про те, звідки походить це свято, які давні звичаї, обряди та прикмети йому характерні, а також як святкують Івана Купала в нашому регіоні відвідувачам парку ім. Шевченка цього дня розповіла бібліотекар Людмила Маркеєва. Книжкова виставка "Срібна купальська роса" приваблювала своєю яскравістю, адже її прикрашали букети з різнотрав'я, вінки з квітів та ляльки-мотанки ... Дівчатка, котрі завітали до святкової "Бібліотеки під парасолькою", отримали в подарунок купальські вінки і ... швиденько побігли до Росі спустити їх на воду ... Хай же поталанить вам, дорогі!






Немає коментарів:

Дописати коментар