вівторок, 16 лютого 2016 р.

Біла Церква в житті і творчості Миколи Лєскова

     "... Я тогда был в небольшом чине и стоял с ротою в Белой Церкви ... Жизнь в Белой Церкви, можно сказать, была и хорошая, и прескверная. Виден палац Браницких и их роскошный парк - Александрия. Река тоже прекрасная и чистая, Рось, которая свежит одним своим приятным названием, не говоря уже об её прозрачных водах. Воды эти текут среди таких берегов, которыми вволю налюбоваться нельзя ...", - так писав про Білу Церкву в повісті "Жидовская кувырколлегия" російський письменник Микола Лєсков. Сьогодні автору відомих творів "Левша", "Леди Макбет Мценского уезда", "Очарованный странник" виповнюється 185 років з дня народження. 
  Довгий час жодне з краєзнавчих видань не містило повідомлень про перебування російського письменника в нашому місті  і про те, що в одному зі своїх творів він описав Білу Церкву. І лише в п'ятому номері "Юр'ївського літопису" (2006 р.), науково-популярному виданні Білоцерківського краєзнавчого музею, вийшла стаття Любові Міщенко "Біла Церква в житті і творчості Миколи Лєскова". Цей матеріал - перша спроба дослідити зв'язок класика російської літератури з історією Білої Церкви. Але найкращим свідченням того, що письменник бував у нашому місті, є опис Білої Церкви в повісті "Жидовская кувырколлегия", адже в ньому наше місто змальоване таким, яким воно дійсно було в зазначений період його історичного буття. Цей опис цікавий тим, що містечко в ньому показане очима сторонньої людини, а не корінного мешканця, а збоку, як кажуть у народі, видніше. 
      "... В этом прошла украинская ночь; и чуть над Белой Церковью начала алеть слабая предрассветная заря, я проснулся от тихого зова, который нёсся ко мне в открытое окно спальни", - згадується місто в цьому ж творі. Цікавим і цінним видається ще один фрагмент цієї ж глави, в якому описується місце, де проходили військові тренування рекрутів: "А собирались мы на реке Роси, за местечком, в превосходном расположении. Тут и лесок, и река, и просторный выгон."
      До речі, друзі, всі випуски історичного видання "Юр'ївський літопис" ви знайдете в нашій бібліотеці. На його сторінках краєзнавців і любителів історії чекають повідомленя про минуле та сучасність Білої Церкви, архівні матеріали з історії міста Біла Церква, колекції музею, літературна сторінка та багато цікавої інформації на різні краєзнавчі теми.
  

Немає коментарів:

Дописати коментар