четвер, 3 грудня 2015 р.

Відомі письменники з обмеженими фізичними можливостями

       Сьогодні  ми відзначаємо Міжнародний день інвалідів, який у 1992 році проголосила Генеральна Асамблея ООН. Деякі люди вважають інвалідність обмеженням. Проте, є й інші, які бачать її як можливість досягти того, про що багато хто лише мріє.
  Існує багато прикладів, коли люди з обмеженими можливостями не просто виживають, а стають знаменитими. Серед них є і письменники, яким вдалося перебороти свої фізичні обмеження і стати всесвітньо відомими. 


Леся Українка. ЇЇ життя і творчість є прикладом неймовірної сили волі. З дитячих років Леся Українка боролася з тяжкою недугою – туберкульозом кісток. Їй доводилось місяцями пролежувати в ліжку з загіпсованими руками і ногою. Та письменниця ніколи не скаржилась на своє лихо, мовчки переносила його. Духовна міць фізично недужого тіла наснажувала її творчість. Леся Українка прожила життя, сповнене невимовних страждань і гіркоти, проте її творчість звучить оптимістично, в ній на повний голос пролунали життєрадісні мотиви, сповнені віри в невичерпні сили народні:
          Ні! Я жива, я буду вічно жити,
         Я в серці маю те, що не вмирає.

Гомер. Легендарний давньогрецький поет був сліпий від народження, його недарма називали "Великим сліпим". Проте, він був творцем епічних поем "Іліада" і "Одіссея" - найдавніших пам'яток європейської літератури.   
Мігель де Сервантес Сааведра. У 1571 році великий іспанський письменник, перебуваючи на військовій службі на флоті, був серйозно поранений, через що втратив ліву руку. Пізніше він написав, що "позбавивши мене лівої руки, Бог змусив мою праву трудитися сильніше і сильніше". 

Джон Мільтон. Англійський письменник і поет осліп в 43 роки, але це не завадило йому створити свою найвідомішу роботу - поему "Втрачений рай"

Джордж Гордон Байрон народився клишавим. Всю життя ходив з великими труднощами, але при цьому об'їздив усю Європу й став всесвітньо відомим англійським поетом і навіть національним героєм Греції. 

Едуард Асадов. Поет-фронтовик в травні 1944 року був важко поранений і назавжди втратив зір. Але трагедія не зломила Асадова. Після війни він закінчив Літературний інститут, був прийнятий до Спілки письменників і багато писав. Його вірші були дуже популярними - вони просякнуті добром, світлом, любов'ю ... Книги з його віршами виходили багатотисячними накладами і миттєво зникали з прилавків, а літературні вечори протягом декількох десятиліть проходили з незмінним аншлагом.  

Арсеній Тарковський. Відомий поет, батько не менш відомого режисера Андрія Тарковського, втратив ногу під час Німецько-радянської війни. Після її закінчення Тарковський продовжував багато писати, але з незрозумілих причин його вірші не друкували. І лише в 1962 р вийшов перший збірник. У 55 років Тарковський став, нарешті, визнаним поетом. До цього він довгі десятиліття числився в перекладачах. 

 Владислав Титов. Це ім'я зараз незаслужено забуте, а колись його знав кожен школяр. Шахтар за професією, Владислав Титов 14 квітня 1960 року, рятуючи своїх товаришів від вибуху в шахті, прийняв на себе удар в шість тисяч вольт. Переніс десять операцій, після яких довелося ампутувати обидві руки. Інвалідом він став у 25 років. Для молодої людини це виявилося трагедією, але він зумів знайти в собі сили жити - став писати, тримаючи олівець в зубах. Всього Владислав Титов написав 14 повістей і оповідань. Найвідоміша книга - автобіографічна повість "Всім смертям назло ...".

Немає коментарів:

Дописати коментар