вівторок, 13 жовтня 2015 р.

У Білій Церкві народився автор "Трьох тополь на Плющисі"

    14 жовтня виповнюється 102 роки від дня народження нашого земляка - письменника, критика, театрознавця Олександра Михайловича Борщаговського (1913-2006).
   Народився Олександр Борщаговський у Білій Церкві в сім'ї журналіста. Тут минули його дитячі та юнацькі роки. У 1935 році закінчив Київський театральний інститут, а в 1940 році - аспірантуру при інституті. У різний час завідував літературною частиною київських театрів імені Івана Франка та імені Лесі Українки. У 1945–1946 роках був начальником сценарного відділу Київської кіностудії художніх фільмів. Згодом переїхав до Москви, де продовжував займатися літературною та театрознавчою діяльністю, співпрацював з "Мосфільмом".
    Наприкінці 30-х - початку 40-х років ХХ століття літератор публікує ряд праць, присвячених українському театру і драматургії: "Театральні ідеї Шевченка" (1939), "Шевченко-драматург" (1940), "Драматичні твори Івана Франка" (1946), "Драматургія Тобілевича" (1948). У книзі "Шевченко і театр" (у співавторстві, Київ, 1941) висвітлено погляди Тараса Шевченка на театр і драматургію, проаналізовано його драматичні твори, розкрито сценічну історію п'єси "Назар Стодоля" і поетичних творів Шевченка, перероблених для сцени. Характерним є те, що в ці роки письменник пише українською мовою.
      Надалі Олександр Михайлович виступав переважно як прозаїк. Найбільшу популярність йому принесла повість "Три тополі на Шаболовці", перероблена ним пізніше в сценарій для знаменитого кінофільму "Три тополі на Плющисі" (1967). Спочатку так само, "Три тополі на Шаболовці", повинен був називатися і фільм. Однак наприкінці 60-х слово "Шаболовка" вже міцно асоціювалося з телебаченням, що могло перешкодити сприйняттю фільму глядачем. Адже у картині про телебачення - ні слова. Отже, щоб уникнути зайвих смислів, які могли відвернути увагу глядача, режисер фільму Тетяна Ліознова вирішила перейменувати картину. 
     Олександр Борщаговський пише іще повісті на військово-патріотичну тематику і декілька кіносценаріїв. У його творах відображено драматичні події в Києві часів нацистської окупації 1941–1943 років. Повість "Тривожні хмари" ("Тревожные облака", 1958) подає белетризовану версію "матчу смерті"; екранізація - художній фільм "Третій тайм" (1962). П'єса "Дамський кравець" ("Дамский портной", 1980) зображає киян напередодні розстрілу в Бабиному Яру; неодноразово поставлена у різних театрах, екранізована у 1990 році (художній фільм "Дамський кравець").
   Олександр Михайлович був не тільки талановитим письменником, але й людиною з громадянською позицією, через яку часто накликав на себе шквал критики від колег.  
У нашій  бібліотеці є багато книг з творами письменника, зокрема - романи "Восстань из тьмы", "Портрет по памяти", Млечный путь", "Где поселится кузнец", оповідання "Три тополя на Шаболовке", "Без имени", "Ноев ковчег" та ін. 

 Але найціннішим для нас є двохтомне видання вибраних творів Олександра Борщаговського з його автографом: "Читателям центральной библиотеки родного моего города Белой Церкви - с нежностью душевной, с глубоким уважением. Александр Борщаговский. Белая Церковь, 18 августа 1983". Це свідчить про те, що письменник дуже любив Білу Церкву і людей, що в ньому жили. Тому всіляко підтримував зв'язки зі своєю батьківщиною - неодноразово бував у місті, тут проходили творчі зустрічі з ним ...

Немає коментарів:

Дописати коментар