понеділок, 2 лютого 2015 р.

Сказане відлітає, написане залишається…


Діагноз "червона загроза" – найстрашніший запис в історії суспільних хвороб людства. Понад 70 років смерті й безпросвітного мороку – хроніка планомірного й поетапного геноциду, перед якою тьмяніють літописи тираній усіх часів і народів.
     Книга "Сосни замість обелісків" (упорядник В. Коломієць) – перша спроба зібрати воєдино сотні імен громадян Білоцерківщини, які в різний час зазнали незаконних переслідувань і репресій комуністичним режимом.
  Задум укладання її виник одночасно зі створенням місцевого товариства колишніх політв'язнів та членів їх родин восени 1992 року і цілком узгоджується з мудрістю древніх : "Сказане відлітає, написане залишається". Книга була видана у 2011 році Білоцерківським Добровільним Товариством Незаконно Репресованих  при підтримці активних громадян Білої Церкви – А. Голоса, Л. Діденко, Т. Драчової, О. Ярмоли та грошової допомоги від меценатів – І. Шилова, О. Кірпачова, Л. Дригало, П. Заскального, І. Соломахи, М. Гонтар, В. Похитайло.
    Книга вийшла вкрай обмеженим накладом, але це не перешкодило одному з керівників далекої Республіки Марій Ел (Росія) С. Соколенку відшукати відомості про свого дідуся Мушинського Івана Микитовича, уродженця села Потіївка Білоцерківського району, закатованого в одному з таборів Читинської області.
  Сергій Андрійович щиро вдячний працівникам нашої бібліотеки та начальнику міського відділу культури П. Красножону за надану допомогу.
   Оцінили видання і багато мешканців міста та району, які розшукують відомості про репресованих родичів та знайомих. Книга також широко використовується істориками і краєзнавцями. 
                                                                                      Л. Вилегжаніна

Немає коментарів:

Дописати коментар