понеділок, 1 грудня 2014 р.

Ще та Україна, допоки з Мамаєм...

  Його образ дещо дивний і таємничий: обличчя сповнене неземним спокоєм і добротою, натхненням і любов'ю. В руках у нього – бандура, яка підсилює враження, що перед нами поет і філософ, священник і мудрець.
  Це - козак Мамай, український лицар, образ якого став духовним символом українського народу.
  З незапам'ятних часів народна картина "Козак Мамай" освячувала чи не кожну українську хату. Жодному іншому творові давнього українського малярства не судилося прожити таке довге життя в багатьох варіантах, копіях і повтореннях.
  Образ козака Мамая продовжує активно жити і сьогодні, вже в третьому тисячолітті, засвідчуючи культурну самобутність українців.
Чому ж цей козак став таким популярним?
   Відповідь на це запитання можна знайти у книзі Данила Щербаківського "Козак Мамай". Через вкрай обмежений тираж (всього 5000 примірників) вона є бібліографічною рідкістю, але наша бібліотека володіє таким раритетом.
  Крім усього іншого, книга цінна тим, що містить дані про її автора – відомого українського мистецтвознавця, етнографа, наукового, громадського діяча, фундатора двох Національних музеїв України.
  Цікавим, наприклад, є такий факт біографії Данила Щербаківського: будучи командиром гарматної батареї у роки Першої світової війни, він категорично забороняв обстрілювати стародавні церкви і дзвіниці. 
Літературних "гурманів" і не тільки запрошуємо познайомитись з унікальним виданням.

Немає коментарів:

Дописати коментар