середу, 21 травня 2014 р.

Сила м'якого знака



  Напередодні традиційного свята  слов’янської писемності та культури, що  відзначається 
24 травня, пропонуємо познайомитись з унікальною книгою з фонду нашої бібліотеки. Вона має назву "Сила м’якого знака або Повернення Руської Правди»", видана у 2012 році під загальною редакцією Лариси Івшиної у черговій серії "Бібліотека газети "День".

  Це книга про глибину і могутність нашого історичного коріння, про те, як минуле нашого народу намагалися привласнити і як воно не піддавалося. Як державотворчий, культурний і духовний спадок  Київської Русі  перекроювали спочатку Російська імперія, а згодом – Радянський Союз. І як ці спроби повторюються сьогодні, вже на нових рівнях.

     Для багатьох "Сила м’якого знака…" означатиме відкриття, тому що це книга, яка бореться із стереотипами щодо походження нашої мови, Церкви, держави як такої.

     Усі вміщені в ній матеріали написані не лише високопрофесійними авторами, але й щирими патріотами України, серед яких Оксана Пахльовська, Петро Кралюк, Олександр Палій, Ігор Сюндуков.

           Хоча назви багатьох статей  мають форму запитань, як от "Чи є росіяни слов’янами ?", "Українці : звідки ми й наша мова?", "Мазепа – архітектор європейської України?", насправді дають аргументовані, історично підтверджені відповіді на них, а винесений у заголовок "м’який знак" виступає символом нашої  ідентичності.

          Сьогодні, в тяжкі часи драматичних змін у нашій державі, коли, здається, водночас перестали працювати усі віковічні закони історії, моралі, духовності, етики, саме такі книги мають стати настольними для кожного мислячого українця. Все, що в них написано, дає можливість і надію цілій нації зберегти  шляхетність і силу духу.

                                                        Н. Семененко

Немає коментарів:

Дописати коментар