четвер, 15 травня 2014 р.

Європейські традиції української культури


Українська культура завжди відчувала на собі вплив як Заходу так і Сходу, що неминуче ставило її в положення посередника між такими глибоко різними світами. При цьому українці здавна віддавали перевагу Західній Європі, її цивілізаційним і культурним традиціям. Найвагоміші надбання європейського духу знайшли оригінальне втілення в історії української культури.
    Яскравим прикладом цього є діяльність нашого видатного земляка, гетьмана і будівничого України  Івана Мазепи. Він був високоосвіченою людиною, досконало володів іноземними мовами, вправно віршував. Його шляхетний вплив помітний в усіх сферах  духовної та матеріальної культури – літературі, театрі, музиці, науці, освіті, вихованні, будівництві, архітектурі, друкарстві, промислах.
    Досягнувши в ХVII столітті, за часів гетьмана Мазепи, своїх найдосконаліших форм,  українська козацька культура не тільки ні в чому не поступалась іншим європейським національним культурам, а й викликала подив і захоплення в усьому світі. Між  Україною та іншими  країнами Європи  були налагоджені широкі культурні зв’язки. Як і в Києво-Руську добу, Україна стала форпостом європейської культури.
   Незвичайною є також доля літературної спадщини Івана Мазепи. Навіть нечисленні його твори, що збереглися до наших часів, вказують на те, що він був непересічним і талановитим митцем, який легко і впевнено орудував багатими засобами барокової поетики і збагатив історію українського письменства цікавою сторінкою.
     Його ж  “Дума ілі Пісня” ще раз підтверджує, що характеру українців притаманні властиві  всім європейцям волелюбність і відраза до будь-яких проявів тиранії, визнання недоторканості прав особи, захист її честі та гідності, відстоювання священного права своєї країни на волю та незалежність . Це основополагаючі культурні традиції, які український народ зумів зберегти та пронести через століття.
                    
Гей, Панове Єнерали,
Чому ж єсьте так оспали?
І ви, Панство Полковники, Без жадної політики Озмітеся всі за руки,
Не допустіть гіркой муки Матці своїй більш терпіти!
Нуте врагів, нуте бити!
Самопали набивайте,
Острих шабель                    здобувайте,
А за віру хоч умріте
І вольностей бороніте,
Нехай вічна буде слава,
Же през шаблю маєм права!
                        
(переспів Володимира Іванціва)

         
 Н.Семененко

Немає коментарів:

Дописати коментар