пʼятницю, 25 квітня 2014 р.

27 квітня – Всесвітній день поріднених міст. Міста-побратими Білої Церкви.

     Кажуть, навіть шлюб з розрахунку може мати право на існування, головне, щоб розрахунок був правильним. Коли ж заходить мова про відносини між двома містами, в яких взаємна вигода є найважливішим аргументом, чіткий розрахунок взагалі є невід’ємною складовою успіху.
   Дружба з іншими містами не виникає просто так. Міста “придивляються” один до одного, шукають щось спільне. А часом навпаки – до того, що можна перейняти, запозичити.
  Саме слово “побратим” означає: між містами склалися не просто дружні чи ділові стосунки, а особливі братські: як кажуть, брат брата завжди зрозуміє, дасть слушну пораду, виручить. В сучасних умовах поріднені міста співробітничають між собою, є надійними партнерами у веденні бізнесу.
  Співпраця Білої Церкви з містами-побратимами передбачає створення спільної, двосторонньої, довгострокової програми конкретних заходів. Між містами-побратимами делегації укладають контракти, договори.
         Якщо узагальнити, то цілі візитів такі:
  економічні (бізнес-зустрічі, круглі столи);
  обміни досвідом між органами влади;
міжетнічні програми (фестивалі, фільми, лекції, вивчення культур, традиції, звичаї);
освітні обміни та проекти (обміни учнями шкіл, студентами вищих навчальних закладів, навчання вчителів).
Міста, як і люди, намагаються переймати один в одного позитивний досвід, ділитися новими здобутками. Все це у кінцевому результаті, безумовно, призводить до одного – зростання життєвого рівня мешканців міст, що побраталися. Нагадаємо, що серед наших міст-побратимів - м. Борисов (Білорусь), м. Ногінськ, м. Подольськ (Росія), м. Вільнюс, м. Каунас (Литва), м. Островець-Свентокшиський, м. Тарнов (Польща), м. Кременчук, Соломенська районна державна адміністрація в м. Києві (Україна), м. Цзиньчжоу (Китай), м. Сенакі (Грузія), м. Пухов (Словаччина), м. Бієло-Полє (Чорногорія), м. Ітеа (Греція).
Шановні читачі! Більш повну інформацію про міста-побратими Білої Церкви ви можете знайти в краєзнавчому каталозі нашої бібліотеки, а також в теці “Біла Церква: історія та сьогодення”.

                                                                     Зав. відділом Тетяна Кириленко

Немає коментарів:

Дописати коментар