четвер, 11 квітня 2019 р.

Без права на забуття



       11 квітня у всьому світі відзначається  Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів (International Day of Fascist Concentration Camps Prisoners Liberation). Він встановлений в пам'ять про інтернаціональне повстання в'язнів концтабору Бухенвальд, що сталося 11 квітня 1945 року.
Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів, гетто та в'язниць. За визнанням самих есесівців, в'язень, тривалість життя якого в таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок чистого прибутку.
За роки Другої світової війни через табори смерті пройшли понад 20 мільйонів осіб з 30 країн світу. Біля 12 мільйонів чоловік так і не дожили до звільнення, серед них — близько 2 мільйонів дітей.
11 квітня 1945 року в'язні Бухенвальда  (Buchenwald) підняли інтернаціональне повстання проти гітлерівців і вийшли на свободу. Здається, так давно це було. Але тільки не для тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень. Біографії цих людей — це справжні уроки мужності для молодого покоління.
На Нюрнберзькому процесі у 1946 році міжнародний трибунал визнав, що ув'язнення в неволі мирних громадян іноземних держав, так само як і використання в примусовому порядку їхньої праці в інтересах Німеччини, є  злочином проти людства.
І сьогодні, 11 квітня, у багатьох країнах проходять різноманітні пам'ятні заходи, зустрічі колишніх в'язнів, поминання загиблих, поклоніння їх пам'яті, покладання квітів до могил та місць поховання жертв фашизму. Адже тільки зберігаючи пам'ять про ті страшні події, віддаючи шану загиблим і тим людям, які вижили у тому  пеклі, можна сподіватися на те, що подібне більше ніколи не повториться в людській історії.

Немає коментарів:

Дописати коментар