четвер, 8 листопада 2018 р.

Нас єднає мова!

9 листопада – День української писемності та мови (пам’ятка читачеві)
Святкуючи цей день, неможливо не згадати про історичні факти заборони української мови:
  • 1720 р. – російський цар Петро І заборонив друкувати книги українською мовою;
  • 1769 р. – видано розпорядження російської церкви про вилучення у населення України українських букварів та українських текстів із церковних книг;
  •  1775 р. – зруйновано Запорозьку Січ і закрито українські школи при полкових козацьких канцеляріях;
  •  1862 р. – закрито українські недільні школи, безкоштовно організовані видатними діячами української культури;
  •  1863 р. – указ міністра Валуєва про заборону видання книжок українською мовою;
  •  1876 р. – указ царя Олександра ІІ про заборону друкування нот українських пісень;
  •  1884 р. – закрито всі українські театри;
  •  1908 р. – вся культурна і освітня діяльність в Україні визнана царським урядом Росії шкідливою, "могуще визвать последствия, угрожающие спокойствию и безопасности Российской империи";
  •  1914 р. – російський цар Микола II ліквідує українську пресу;
  •  1983 р. – видано постанову про посилене вивчення російської мови у школах;
  •  1989 р. – видано постанову, яка закріплювала в Україні російську мову як офіційну, загальнодержавну, чим українську мову було відсунуто на третій план.

Мова – найбільший скарб будь-якого народу. У мові – уся доля народу. Без неї немає минулого, немає сучасного, немає майбутнього. Тисячоліттями, віками, роками плекала її земля предків, передавала з покоління в покоління. Досвід людства переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною і високорозвиненою стає нація і держава.
Дослідники вважають, що писемна українська мова починається з Нестора-літописця. Преподобний Нестор-літописець – письменник–агіограф,
основоположник давньоруської історіографії, перший історик Київської Русі, мислитель, вчений, чернець Києво-Печерського монастиря.
День української писемності та мови - державне свято. У 1997 році 6 листопада було підписано Указ Президента України, в якому говориться:
"На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: "Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті преподобного Нестора Літописця".
У День писемності та мови українці:
– покладають квіти до пам’ятника Нестору Літописцеві;
– відзначають кращих популяризаторів українського слова;
– заохочують видавництва, що спеціалізуються на літературі українською мовою.
Цього дня стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, до якого щорічно долучаються понад 5 млн. учасників з 20 країн світу.
З 2000 року в День української писемності та мови традиційно проходить радіодиктант національної єдності. Щороку всі бажаючі можуть продемонструвати свою єдність з тими, хто любить і шанує українське слово.

 Список рекомендованої літератури:
1.  Кацавець, Р. Золоте джерельце : висловлювання про слово, мову, красномовство : навч. посіб. / Руслан Кацавець. – 4-те вид., перероб. і доп. – К. : Центр учбової л-ри, 2017. – 108, [1] с.
2. Пономарів, О. Д. Українське слово для всіх і для кожного / Олександр Пономарів. – Вид. 2-ге. – К. : Либідь, 2017. – 359 с.
3. Савченко, Л. Розмовляй українською правильно / Л. Савченко. – Х. : Орбіта, 2016. – 191 с.
4. Гриценко П. Українська мова: сьогодні, не завтра / Павло Гриценко // Літ. Україна. - 2018. - 24 трав.- С.4-5.
5. Півторак Г. Українська мова: погляд крізь віки / Григорій Півторак // Голос  України. - 2018.- 11 квіт. - С. 10. 
6. Скіпальський О. Як захистити Україну в умовах війни / Олександр Скіпальський // Укр. літ. газ.- 2018.- 23 берез.- С.4-5.
6. Жмудовська О. Перший бій виграно. Боротьба за мову триває: [скасовано "закон Ківалова-Колісниченка"] / Ольга Жмудовська // Слово Просвіти. - 2018.- 8 берез. - С.1. 
7. "Мова - визначальний і консолідуючий чинник держави": [наук.-практ. конф.] // Слово Просвіти. - 2018. - 1-8 берез.- С.2-3.
8. Постой М. Молодь усе більше використовує українську мову для спілкування / Марта Постой // Газ. по-укр.- 2018.- 2 лют.- С.20.

Немає коментарів:

Дописати коментар