пʼятницю, 5 жовтня 2018 р.

Павло Попович. Перший український космонавт

 Сьогодні виповнюється 88 років від дня народження першого українського  космонавта, нашого земляка, генерал-майора авіації, кандидата технічних наук, почесного громадянина Білої Церкви Павла Романовича Поповича (1930 - 2009). 
  Народився Павло Романович у місті Узин. Після війни продовжив навчання у школі № 1, працюючи кочегаром на заводі. Після школи вступив до ремісничого училища в Білій Церкві, вивчився на столяра.
 1947 року вступив до Магнітогорського індустріального технікуму, який закінчив 1951 року. Паралельно займався у місцевому аероклубі. 1954 року закінчив Качинське військове авіаційне училище. Після його закінчення служив в частинах ВПС. 1968 року закінчив Військово-повітряну інженерну академію імені М. Є. Жуковського.
  12 серпня 1962 року космонавт пілотував корабель-супутник "Восток-4". Це був перший у світі груповий політ двох пілотованих кораблів. В ході цього польоту були проведені перші експерименти з радіозв'язку між екіпажами двох кораблів в космосі і взаємне фотографування, виконана широка програма науково-технічних і медично-біологічних експериментів.  
     Другий політ Павла Романовича відбувся в липні 1974 року. У 1982-1989 рр. Павло Попович займав посаду заступника начальника Центру підготовки космонавтів, з 1999 року - президент Української спілки космонавтів.  Він є автором книг "Вилітаю вранці", "Не могло бути інакше", "О времени и о себе", "Космонавтика - людині". 
   У 2011 році Розпорядженням Кабінету Міністрів України ДНЗ "Білоцерківське професійно-технічне училище" присвоєно ім'я Павла Романовича Поповича.
  Павло Попович став не тільки першим українцем в космосі. Він вперше під час польоту дав справжній концерт - сильним і чистим голосом заспівав українську пісню "Дивлюсь я на небо...".


Немає коментарів:

Дописати коментар