середу, 11 липня 2018 р.

Білоцерківському міському стадіону - 90 років


Олександр Мартиненко
Наш край багато ще має таких місць та споруд, історію виникнення яких ми зовсім не знаємо. Звичайний мешканець міста з офіційних джерел може дізнатися, що футбольний стадіон “Трудові резерви” знаходиться за юридичною адресою: вул. Ярмаркова, 4.  Місткість 13.500 глядачів. Розмір – 104x72 метра. Об’єкт працює в режимі за перепустками. Ось мабуть і все… А з чого все почалось ніхто не пам’ятає. Дехто вважає, що стадіон було відкрито напередодні Другої Світової війни. Хтось, що у 50-60-х рр., а деякі, що навіть на початку 70-х рр. XX сторіччя. На це питання не можуть відповісти навіть ветерани спорту. Район де був побудований стадіон мав назву “Грузія”. Територію сучасного стадіону займало іудейське кладовище, та 9–й Бугський уланський полк
У 1925 новоствореною молодіжною організацією було прийнято рішення про будівництво на цьому місті стадіону. Уже в 1926 році на стадіоні відбулися перші спортивні змагання, та організована перша футбольна команда м. Біла Церква. Але з невідомих причин будівництво стадіону розтягнулося на три роки. Точного дня урочистого відкриття у документах та пресі не знайдено. Відомо, що ще 29 травня 1927 року, коли було відкрито сезон гри у м’яч, роботи щодо облаштування стадіону не були закінчені.
З метою  поліпшення благоустрою в 1952 р.  по периметру стадіону “Спартак” (таку назву мав в ті роки стадіон), була споруджена шлакобетонна огорожа. У вересні був споруджений вхід до стадіону у вигляді півциркульної колонади. Нова споруда стадіону “Трудові резерви” почала будуватись під виглядом капітального ремонту, але була розтягнута на тривалий час. Будівництво відновилось після появи у Білій Церкві футбольної команди другої ліги. У 1986 р. стадіон було включено до держплану будівництва. Наприкінці 1990–х років приватна будівельна фірма “Каменяр” провела реконструкцію стадіону (малярні роботи) .
У планах теперішнього директора Гейла Ігоря Вікторовича реконструкція стадіону. Зокрема, зробити його з підігрівом, щоб була можливість проводити матчі з футболу рівня прем’єр-ліги. Це буде чудовим поштовхом для розвитку спорту у нашому місті.

Немає коментарів:

Дописати коментар