вівторок, 5 червня 2018 р.

Цей дивовижний світ океанів

 8 червня 1992 року на Всесвітньому саміті ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) з ініціативи представництва Канади було прийнято рішення про щорічне відзначення Дня океанів.
  Починаючи з 1993 року цей день відзначали неофіційно в багатьох країнах світу. У 1998 році – в Міжнародний рік океану – Всесвітній день океанів був визнаний Міжурядовою океанографічною комісією (МОК) ЮНЕСКО.
   5 грудня 2008 року в Резолюції Генеральної Асамблеї ООН  8 червня було офіційно визнано як Всесвітній день океанів, який домовилися проводити, починаючи з 2009 року. 

     Всесвітній день океанів – день, який нагадає людству про те, що Світовий океан був і залишаєтья колискою життя на нашій планеті, 70% якої вкрито водою. Окрім того, в контексті екологічного мислення, ресурси океану – запорука  стабільного розвитку і основа майбутнього благополучного  існування цивілізації на нашій планеті. 
    Вченим більше відомо про поверхню Місяця, ніж про глибини світового океану. Наприклад, 12 осіб вже ступили на Місяць, але тільки три побували в Маріанській западині.
    94% життя на Землі зосереджено у воді. Близько двох третин всіх морських мешканців залишаються недослідженими, а коли виявляються нові різновиди, це піднімає ще більше запитань про морське життя.
    Є ряд звуків з глибин океанів, які вчені досі не можуть пояснити. «Bloop» (англ. рев, завивання) може бути найвідомішим підводним звуком, виявленим в 1997 році гідрофонами, встановленими Національним Управлінням Океанічних і атмосферних досліджень (NOAA). Це один з найгучніших океанських звуків, коли-небудь записаних, та в той же час цей шум відповідає підводному льодовому потоку - великому розлому айсбергу. Вчені не знають напевно, що або хто видавав цей звук.

  Оскільки Bloop імітують в тому чи іншому вигляді деякі морські тварини, люди жартома приписали цей шум Ктулху - вигаданому монстру-восьминогу, створеному письменником-фантастом Говардом Філліпсом Лавкрафтом у 1928 році. Гучність звуку занадто велика для будь-кого з морських істот, відомих науці, але є і безліч істот, які ще не відкриті.

     Відомо, що в океанах є підводні озера і річки, які мають свої берегові лінії і навіть хвилі. А чи знаєте ви, що в океані є водоспади?
    Найбільший відомий в світі водоспад знаходиться саме під водою, між Гренландією та Ісландією. Його висота становить 3505 метрів. Водоспад утворюється завдяки різниці температур між водою по обидва боки Датської протоки. Коли більш холодна і щільна вода зі Сходу зустрічає більш теплу і легшу воду з Заходу, холодна вода тече вниз під теплою водою.
    Цей підводний водоспад більше ніж в три рази перевершує Анхель-Фольський водоспад у Венесуелі, який вважається найбільшим надземним безперервним водоспадом на Землі. За даними Дженнінгса, цей підводний водоспад за обсягом води майже в 2 000 разів перевищує кількість падаючої води Ніагарського водоспаду.
    А ви знали, що корали носять сонцезахисний крем? Вчені з’ясували, що більш теплі океани містять більш кислу воду. Забруднення і людське втручання загрожують морському життю у всьому світі. Коралові рифи є одними з найбільш делікатних жителів океану. У корала є природний захист - «сонцезахисний крем». Відповідно до заяв Співдружності з наукових і промислових досліджень, протягом мільйонів років корали у Австралійського Великого Бар’єрного рифа формували свої захисні бар’єри, які допомагають їм виживати на сонці.
      Вчені вже працюють над тим, щоб перейняти у коралів їх досвід захисту від сонця, створюючи креми по догляду за шкірою. А ще у водах світового океану знаходиться майже 20 мільйонів тонн золота. Воно розчинене просто у воді.
     На морському дні є і нерозчинене золото. Видобуток його є просто нерентабельним, бо воно знаходиться в скельних відкладеннях на глибині від 1,5 км. Це не кажучи вже про величезну кількість корабельних катастроф, внаслідок яких, за різними оцінками, на дні може знаходитись до 1 мільйона тонн затонулого золота.
   Рішенням Міжнародного саміту на вищому рівні, який проводився в 1992-му році в Ріо-де-Жанейро (Бразилія), було прийнято нове і цікаве свято, під назвою «Всесвітній день океанів», яке тепер проводиться щорічно 8-го червня.
     Це свято до 2009-го року офіційно не було затверджено Організацією Об’єднаних Націй, але відзначалося безліччю людей, які так чи інакше мають відношення до Світового океану, навіть найвіддаленіше. Пізніше, 5-го грудня 2008-го року Генеральна Асамблея ООН виправила даний момент і Всесвітньому дню океанів було повністю присвоєно одне з найбільш гідних і узаконених статусів на міжнародному рівні.


Немає коментарів:

Дописати коментар