понеділок, 21 серпня 2017 р.

Сто років революції й державності

У березні 2017 року  виповнилося 100-ліття від початку Української революції 1917 - 1921 років – одного з найважливіших і найскладніших періодів історії українського народу ХХ століття. У той час національно-визвольна боротьба сягла апогею, сприяючи відродженню української нації. Українці довели свою державотворчість, розбудувавши УНР, Українську Державу, Західно-Українську Народну Республіку. Сучасна Україна успадкувала тодішні державницькі традиції і дечим торує нині той шлях.
   2017-й офіційно проголошено Роком Української революції.
    Друзі, пропонуємо вашій увазі добірку книг, що є в нашій бібліотеці, з яких ви дізнаєтесь про те, які передумови мала масштабна революція нашої країни проти імперського натиску в 1917-1921 роках, про яскраві віхи становлення нашої незалежності доби Української революції, про політичні сили в боротьбі за владу в Україні та визначних діячів національно-визвольних змагань:


Солдатенко В. Ф. Україна в революційну добу: історичні есе-хроніки. У 4-х т. Т. 1. Рік 1917 / В.Ф. Солдатенко. – Х.: Прапор, 2008. – 558 с.
У виданні робиться спроба в хронологічній послідовності відтворити розвиток історичних подій в Україні на переломному рубежі – в добу революцій 1917–1920 рр. Перша книга присвячена 1917 року, протягом якого відбулися Лютнева й Жовтнева революції, розпочалася й набрала значних масштабів Українська національно-демократична революція. Розкривається взаємозв’язок, взаємовплив соціальних і національно-визвольних процесів, що останнім часом досліджуються здебільшого як самостійні, окремі об’єкти, порушуючи цілісність уяви про реальний досвід в усій його багатогранності й багатомірності. Видання розраховане на науковців, викладачів, студентів, усіх, хто цікавиться історією України.

 Мазепа І.П. Україна в огні й бурі революції 1917-1921: Центральна Рада – Гетьманщина – Директорія; Кам’янецька доба  / І.П. Мазепа. – Дніпропетровськ: Січ, 2001. – 415 с.
До книги ввійшли перша частина та розділ з другої частини спогадів видатного українського державного, громадського та політичного діяча про революційні події в Україні в 1917-1921 роках.
 Мазепа І.П. Україна в огні й бурі революції 1917-1921: Зимовий похід; Польсько-український союз; Кінець збройних змагань УНР / І.П. Мазепа. – Дніпропетровськ: Січ, 2002. – 334 с.
До книги ввійшли заключний розділ з другої частини та третя частина спогадів видатного українського державного, громадського та політичного діяча про революційні події в Україні в 1917-1921 роках.

Коваль Р.М. Коли кулі співали: Біографії отаманів Холодного Яру і Чорного лісу / Роман Коваль. – К.; Вінниця: Держ. картограф. фабрика, 2006. – 624 с.
Книга є збіркою біографічних нарисів повстанських отаманів, що діяли у добу Визвольної війни 1917 – 1920-х років, а також документів і біографічних довідок про учасників боротьби за Українську державу. 
Книга відтворює прогалини в історичній пам'яті українського народу та оживляє його синів, які полягли в боротьбі за волю.


               

Солдатенко В.Ф. Українська революція: концепція та історіографія / В.Ф. Солдатенко. – К.: Пошук.-вид. агентство «Книга пам’яті України»; Вид. центр «Просвіта», 1997. – 412 с.
Монографія присвячена малодослідженому суспільному феномену – українській революції. На основі праць ідеологів тогочасною визвольного руху, документів політичних партій і організацій, матеріалів періодичної преси вперше в історіографії В.Ф. Солдатенко здійснив спробу комплексно проаналізувати концепцію української революції, дати їй виважену оцінку.
Основні події доби Центральної Ради розглядаються крізь призму творчого спадку її керівників, а згодом і авторів досліджень з історії української революції – М. Грушевського, В. Винниченка, П. Христюка,
Д. Дорошенка, М. Шаповала. Саме ці політичні діячі й талановиті вчені зробили найвагоміший, справді неперевершений внесок до історіографії проблеми. Як найгрунтовніше вивчення, творче осмислення їхнього доробку – важлива запорука досягнення наукової істини.

Коваль Р. Багряні жнива Української революції: 100 історій і біографій учасників Визвольних змагань / Роман Коваль. – К.: Укр. письменник, 2005. – 398 с.
Пропонована книга є збіркою драматичних історій та нарисів про учасників збройної боротьби за Українську державу, які воювали у складі Армії УНР, Української галицької армії, Українських січових стрільців і повстансько-партизанських загонів Правобережної і Лівобережної України. Події розгортаються в Києві та на території сучасних Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Кіровоградської, Київської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Сумської, Черкаської, Чернігівської, Харківської, Херсонської, Хмельницької областей, на теренах Волині, Галичини, Криму, Кубані, Дону, а також в Австро-Угорщині, Чехословаччині й на острові Лемнос в Егейському морі.
Книга відтворює прогалини в нашій історичній пам’яті та оживляє її синів, які полягли в боротьбі за свободу і щастя нашої Батьківщини.

      Литвин М. Р. Проект «Україна». Галичина в Українській революції 1917-1921 рр. / Микола Литвин. – Х.: Фоліо, 2015. – 380 с.: іл.
Поштовхом до початку Української революції 1917–1921 рр. стала Лютнева революція в Російській імперії. В ті часи Україна пережила різні форми національної державності – УНР, Українська держава, ЗУНР, але державну незалежність утримати все-таки не змогла, Українська національно-демократична революція зазнала поразки. Причин було багато: це і незгуртованість політичної еліти, і незавершеність процесу формування нації, і відмінності між національними та соціальними завданнями визвольного руху, і його обумовленість зовнішніми політичними й насамперед воєнними факторами.
У книжці львівського історика М. Литвина розповідається про роль і місце Галичини та галичан в Українській національно-демократичній революції. Особливу увагу приділено державотворенню Західно-Української Народної Республіки, провокативній політиці більшовицької Росії, яка намагалася влітку 1920 року прищепити «любов» галичан до Галицької Соціалістичної Радянської Республіки. І хоча своєї мети Українська революція не досягла, її значення важко переоцінити, оскільки вона спонукала нові покоління до спроб розбудови власної держави та здобуття незалежності.



Дмитрук В.Г. Вони боролися за волю України (Нарис історії Сірожупанної дивізії) / Володимир Дмитрук. – Луцьк: Волинська обласна друкарня, 2004. – 286 с.
У монографії висвітлено найважливіші етапи зародження, становлення та розвитку Сірожупанної дивізії, яка зробила гідний внесок у національно-визвольну боротьбу українського народу за незалежність у 1917-1920 pp. Досліджувана тема мало відома громадськості.




Шкільник М. Україна у боротьбі за державність в 1917-1921 рр.: спомини і роздуми / Михайло Шкільник. – К.: Кліо, 2016. – 511 с.
Спогади і роздуми М. Шкільника відтворюють доленосні для України події революції 1917 -1921 рр., час визвольних змагань, героїчних спроб визволення з-під  російського імперського ярма,  відновлення  української державності.  Книга насичена цікавим фактичним матеріалом, часто унікальним, закарбованим лише в пам’яті автора. Він, урядовець тогочасних українських міністерств, подає своє бачення революційних подій, аналізує їх та намагається знайти причини поразок визвольних змагань. Одна з них, на його думку, дискредитація української ідеї П.Скоропадським, який під вивіскою «Української Держави» готував відновлення «єдиної і неподільної» Росії.


 Солдатенко В. Ф. У вирі революцій і громадянської війни (актуальні аспекти вивчення 1917-1920 рр. в Україні) / Валерій Солдатенко. – К.: Парламентське вид-во, 2012. – 272 с.
До нової книги включено три сюжети, тематично об'єднані дослідженням однієї з апогейних, водночас найскладніших сторінок вітчизняної історії – революційної доби 1917-1920 років. В основі – підведення підсумків історіографічного освоєння ключових проблем соціальних і національних складових суспільних процесів, зосередження уваги на дискусійних аспектах осягнення революційного досвіду.



 Нагаєвський І. Історія української держави двадцятого століття / Ісидор Нагаєвський. – К.: Укр. письменник, 1994. – 413 с.
Книга доктора Ісидора Нагаєвського, написана в еміграції, висвітлює події в Україні часів Центральної Ради, Гетьманату, Директорії (1917–1921 рр.). На основі документів, свідчень сучасників, на тлі тогочасних подій в Європі автор розгортає картину боротьби за державність України в усій її складності і суперечливості. Думка автора полягає в тому, що Україна могла стати незалежною державою ще тоді. Читач познайомиться з новою для нього історичною концепцією і оцінками діяльності державних діячів і партій того періоду, здебільшого діаметрально протилежними до недавно культивованих у радянській історіографії, і з вдячністю оцінить патріотизм і сумлінність покійного автора, який мріяв побачити свою книгу надрукованою у незалежній Україні.




Немає коментарів:

Дописати коментар