середу, 26 липня 2017 р.

А за віру хоч умріте...



        
28 липня відзначається День Хрещення Київської Русі-України.
Прийняття  християнства вплинуло на всі без винятку сфери життя нашого народу:  на культуру,  мистецтво,  соціальний устрій, політичне життя. Це була настільки глобальна подія, що навіть важко описати усі її доленосні наслідки. І до сьогодні прийняття  християнства значною мірою визначає наш історичний розвиток.                 
Першою відомою спробою офіційної християнізації вважається “Аскольдове хрещення”: у 860 р. Аскольд, перший з київських князів, прийняв нову віру. У 955 р. відбулося хрещення київської княгині Ольги. Тоді ж з’явилися перші християнські храми в Києві. Нарешті, з 988 р., за князя Володимира, почався найпотужніший етап державної християнізації (“хрещення”)  Київської Русі-України. Хрещення киян, за літописом, відбувалося  у 988 р. у Києві на річці Почайні, притоці Дніпра. Відтоді почалося хрещення людей в інших містах і селах.
На українських землях християнство утверджувалося протягом багатьох століть. Це був тривалий процес, що зазнав впливу різноманітних чинників: ідеологічних, політичних, духовно-культурних. “Повість минулих літ” містить апокрифічний сюжет (інших підтверджень немає), за яким апостол Андрій Первозваний благословив гори, на яких був заснований Київ, а на місці, де тепер Андріївський собор, поставив хрест. За іншими переказами, поширював християнство на наших землях і учень апостола Петра Папа Римський Климент IV. Є свідчення, що українських теренів на початку 60-х рр. IX ст. сягали й дороги солунських братів Кирила і Мефодія.
З прийняттям християнства  поширилася писемність. Володимир закладав школи, будував церкви спершу в Києві, а згодом по інших містах.
 Прийняття християнства як офіційної релігії наприкінці І тисячоліття принесло Київській Русі неабиякі зовнішньополітичні здобутки. Вона позбавилася статусу “варварської” країни
і прилучилася до кола цивілізованих держав.

Немає коментарів:

Дописати коментар