вівторок, 20 червня 2017 р.

Нова історична книга

Українська історія була нещадно викривлена, переписана, спаплюжена радянською цензурою. Це тривало протягом багатьох десятиліть.
Відтак ми тривалий час не мали змоги побачити всю велич української історії, дізнатись, як насправді відбувались важливі для нашої нації події. Сьогодні українські історики вільні від радянської й пострадянської цензури і на повну відкривають правду про історію нашого народу.
Дорогі білоцерківці, пропонуємо вашій увазі добірку нових книг з історії  України, які щойно надійшли до фонду нашої бібліотеки :


«Невідомі сторінки історії Білої Церкви під час нацистської окупації : документи і свідчення»
Науково-документальне видання містить спогади білоцерківців, які пережили нацистську окупацію, а також документи з державних архівів Білої Церкви та Києва, які відображають події зазначеного періоду. Вони публікуються вперше і доповнюють наші знання з того трагічного і складного періоду, сприятимуть формуванню сучасної культури історичної пам’яті, можуть бути використані на уроках історії в навчальних закладах міста, а також усіма громадянами, які цікавляться історією білоцерківського краю під час Другої світової війни.




Юрій Митрофаненко «Українська отаманщина 1918-1919 років»
У книзі висвітлюється явище отаманщини, яке було складовою процесів Української революції періоду Директорії доби третьої російсько-української війни 1918-1919 рр.
На основі значної кількості архівних документів уперше в українській історіографії подано цілісне бачення цього революційного феномену на теренах України, яке наближає до з’ясування характеру відносин лідерів УНР й військовими ватажками – отаманами.
Дослідження сприяє розумінню того, чому отаманщина та повстанство – це явища подібні за формою, але відмінні за змістом. Книга розрахована на широке коло читачів: науковців, краєзнавців, студентів, а також всіх, хто цікавиться новітньою історією України.

Петро Сас «Полководць Петро Сагайдачний»
У легкій для сприйняття формі змальовано обставини походження, дитинства і змужніння знаменитого запорозького гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Значну увагу приділено воєнному мистецтву, завдяки якому він зажив слави блискучого полководця свого часу. Відтворено несподівані повороти реальних подій, зокрема, морський похід козаків на Кафу 1616 р., посольська мандрівка запорожців 1618 р. до перського шаха Аббаса І, польсько-московська війна 1617 - 1618 рр., мужня оборона козаків – героїв Прутсько-Радавецьких Фермопіл, нічні вилазки запорожців проти ворога під Хотином, а також інші події Хотинської війни 1621 р.




 «Братня» навала. Війни Росії проти України ХІІ-ХХІ ст.»
У книзі в науково-популярному форматі розглядаються численні російсько-українські війни включно з Вітчизняною війною українців за незалежність, яка розпочалася зі вторгнення російських окупантів в Україну в лютому 2014 р. Простежено, що коріння цих війн сягають XII ст. Показано, що саме війни як втілення постійних агресивних планів Московії / Росії заволодіти українськими землями визначали головну вісь російсько-українських стосунків. Описано мотиви, визрівання та хронологію війн, перебіг військових дій, наслідки війн та їхній вплив на українську перспективу. Вітчизняна війна, яку Україні доводиться вести з 2014 р., розглядається на тлі перегуків між путінською агресією та московськими стратегіями війн проти України ХV-ХХ ст.


 «Історія Запорозької Січі»
Це унікальне видання, де вперше визначено і науково обґрунтовано час та місця постійного розташування над Дніпром та Дунаєм січового Коша. У ньому висвітлено утворення «козацької республіки», матеріальну та духовну культуру січової громади, а також вплив останньої на українське суспільство ранньомодерної доби.
У книзі читачі знайдуть відомості про Хортицький замок, Томаківську, Базавлуцьку, Микитинську, Чортомлицьку, Кам’янську, Олешківську, Підпільненську та Задунайську Січі.






Данило Яневський «Загублена історія втраченої держави»
Нова книга журналіста, телеведучого, доктора історичних наук є навчальним посібником для політиків, журналістів, політологів та любителів з написання, переписування та удосконалювання Конституції України. На думку автора, вони – поза політичним зафарбуванням – не мають поняття, яку країну заповзято взялися розбудовувати і якою керувати. Агресивне невігластво, неповага до опонентів та партнерів, клептоманія, безвідповідальність та принципова безпринципність – це головні риси сучасного українського політика. Країна колосальної та незбагненної культурної традиції, її громадяни, яких зневажливо називають «населенням», є лише ресурсом для задоволення їх первинних рефлексів, задовольнити які можна, лише викоренивши засадничі поняття: «БОГ», «ПРАВО», «ЗАКОН», «СОВІСТЬ», «КУЛЬТУРА», «ЛЮДИНА», «ОТЧИНА».


Данило Яневський «Проект «Україна» : відомі історії нашої держави»
У книжці розповідається про те, що відбувалося на землі, яка зараз називається Україною, починаючи з середини  Х ст. до об’єднання 1386 року Королівства Польського та Великого князівства Литовського (до складу якого входила сучасна Правобережна Україна), а потім – до ліквідації полкової системи Гетьманщини та утворення 1781 року Київського намісництва, яке охоплювало всю територію сучасної України від Дніпра до Збруча. У книжці автор висловлює свій власний погляд на історію України і підкреслює, що історія Русі/України  ̶  це складова історії країн Центральної та Східної Європи.




Данило Яневський «Проект «Україна» : відомі історії нашої держави : продовження. 1774-1914»
Нова книга Данила Яневського – продовження  розповіді про події, що відбувалися на території сучасної України після її окупації Російською імперією та монархією Габсбургів у 1781 - 1914 роках. В основу цієї розповіді покладені узагальнені висновки білоруських, литовських, польських та українських науковців, які показали, що уніфікаційна політика російських окупантів була спрямована на знищення культурної, національної, релігійної, мовної ідентичності окупованих народів, тоді як на землях, які опинилися під австрійською владою, відбувався соціальний, економічний, політичний, культурний розвиток населення. Але завжди були вільні та небайдужі люди, які у різні часи намагалися зробити Україну «ідеальною» правовою державою для всіх народів, що її населяли.

Володимир В’ятрович «За лаштунками «Волині-43». Невідома польсько-українська війна»
Сучасні Західна Україна та Східна Польща – Холмщина, Волинь, Галичина, Закерзоння – території, де під час і після Другої світової війни палахкотіло польсько-українське протистояння. Криваве доміно маловідомої війни між поляками і українцями у 1942 -1947 роках автор розкриває завдяки невідомим раніше документам української та польської підпільних армій, звітам німецької окупаційної влади та радянських партизан.
В основі дослідження – свідчення безпосередніх учасників подій, документи українського та польського підпілля, Армії Крайової та УПА, які були головними дійовими особами трагедії, що тривала не один рік.
«За лаштунками «Волині-43». Невідома польсько-українська війна»  – це чи не перша спроба науково-популярного викладення історії польсько-українського конфлікту середини минулого століття. Автор пропонує поглянути на події 1943 року на Волині в контексті історії двох народів до, під час та після Другої світової війни.

Гуржій О.І., Чухліб Т.В. «Історія козацтва. Держава – військо - битви»
У книзі висвітлюються найважливіші події, пов'язані з історією українського козацтва від часу його  виникнення на межі  ХVVІ ст. до ліквідації урядом Російської імперії наприкінці ХVІІІ - на початку ХІХ ст. Особливу увагу приділено найбільш яскравим постатям Війська Запорозького, їхній політичній і державній діяльності. Значне місце на сторінках праці відведена міжнародним відносинам українського гетьманату, козацькій ментальності, побуту, бойовому мистецтву, атрибутиці тощо. Певною мірою показана роль жінки в «лицарському» середовищі. Своє яскраве відображення знайшло ставлення до козаків представників різних народів і володарів іноземних держав, їхнє сприйняття за межами Батьківщини.

«Лицарі Дикого Поля. Плугом і мушкетом. Український шлях до Чорного моря»
Сьогодні, коли відбуваються потужні зрушення в суспільному сприйнятті минулого, відновлюється інтерес до історії України. Читач може познайомитися з думкою провідних вітчизняних істориків, результатами останніх наукових досліджень та відкриттів. При цьому автори не виконують ідеологічне замовлення, їхні оцінки часом не збігаються, що дозволяє кожному з нас самому виступити суддею в цих суперечках.
У боротьбі з Великою Ордою: народження Кримського ханату;
Українське козацтво наприкінці XV - у першій половині XVI ст.;
Український рух на Слобідській Україні;
Заснування й розвиток міст Південної України.
Сьогодні ці теми стали вкрай актуальними, і пропонована книжка може відповісти на чимало питань, які цікавлять і турбують кожного українця.


  
Олександр Палій «25 перемог України»
Книга популярно викладає історичні події, пов'язані з Україною, що справили найбільший вплив на світову, європейську та українську історію. Перелічені в книзі факти визнані й підтверджені академічною наукою. Книга стане в пригоді студентам, викладачам, учням загальноосвітніх шкіл та всім, хто цікавиться вітчизняною історією.





Юрій Мицик «Чигирин – гетьманська столиця»
Видання є першим узагальнюючим дослідженням з історії гетьманської столиці – Чигирина, з яким пов'язані часи Національно-визвольної війни українського народу 1648-1658 pp., часи Руїни та гайдамацького руху. У ньому висвітлюється також історія Чигиринського полку та низки населених пунктів на його території (Суботів, Медведівка та ін.). Книжка, в якій охоплено події з давніх часів до XIX ст., ґрунтується як на опублікованих, так і на архівних джерелах, проливає світло на незнані сторінки історичного минулого важливого регіону України козацької доби.





Друзі, читайте, думайте, аналізуйте!

Немає коментарів:

Дописати коментар