четвер, 8 червня 2017 р.

Історія України в романах

Події останніх років сильно вплинули на читацькі вподобання українців. Сьогодні ми з радістю зауважуємо, що в бібліотеках зріс інтерес саме до українського історичного роману. Адже, споглядаючи минуле, ми дивимося в майбутнє. Минуле надихає нас, вселяє віру в наступні великі звершення, повнить душу відчуттям причетності до вічного, величного і прекрасного.
Дорогі друзі, щойно до нашої бібліотеки надійшли нові книги, які розповідають про різні періоди історії України – з часів Київської Русі до наших днів. Це – кращі твори відомих українських письменників. Отож, пропонуємо з ними ознайомитись.


Що може бути цікавішим за її величність історію? Тільки історія, про яку розповідають небайдуже та неупереджено. Саме так, як це робить Валентин Чемерис – відомий український письменник, автор історичних та фантастичних романів і оповідань, лауреат багатьох літературних премій.
Його роман-есе  «Сини змієногої богині»  складається з роману та кількох повістей з однією головною героїнею – Скіфією, загадковою і таємничою країною вершників з луками, тією Скіфією, яка у VII столітті до н. е. під дзвін мечів і співи стріл з’явилася на південних теренах України. Легендарна і реальна, повна слави і звитяги, знана нам і незнана, Скіфія воїнів і хліборобів, царів і вождів, чаклунів і знахарів, войовничих амазонок і жриць, земля героїв  і майстрів неперевершених шедеврів, що й нині дивують і вражають людство ...


Новий роман Валентина Чемериса «Анна Київська – королева Франції» присвячений доньці Ярослава Мудрого, красуні Анні, першій королеві Франції. Вона подарувала Генріху І не тільки спадкоємця корони – Філіппа, а й значною мірою змінила хід французької історії. Смілива, розумна та освічена королева поступово стає співправителькою Генріха. Її підписи стоять поруч з підписами короля на важливих державних указах. Владна і мудра, вона розуміла свою роль в управлінні країною. Франція стала її державою, а французи назавжди запам’ятали її як королеву Франції – Анну Київську. Але чи була щаслива ця жінка і де вона закінчила свій земний шлях – про це не знає ніхто …      





      «Рогнеда»  ̶  роман-сказання Валентина Чемериса про вродливу та гордовиту полоцьку княжну. Все, здавалося б, обіцяло їй любов, обожнювання і щастя. Але ці надії рухнули водномить, коли красуня Рогнеда опинилася в потоці бурхливих подій та суперництва двох рідних братів — Ярополка і Володимира Святославичів, коли виклично-гордо відмовила Володимиру, ще й назвала його зневажливо «сином рабині». Таких образ Володимир не прощав нікому…        






«Гомоніла Україна, довго гомоніла, довго, довго кров степами текла-червоніла»… Зі шкільної парти ми пам’ятаємо, як Шевченко у своїй безсмертній поемі «Гайдамаки» «скликав» у Холодний Яр відважне гайдамацтво, а ми з хвилюванням слідкували за долями Гонти, Залізняка і Яреми Галайди. Та чи було все саме так, як описував Великий Кобзар? Як зараз нам ставитися до кривавих подій Коліївщини? Що це було: стихійне повстання українського селянства, спланована війна за відновлення незалежності Української Держави, чи «багатоходівка» Російської імперії? На це питання дає відповідь новий роман  Ярослава Яріша «Судний день».
Його сюжет заводить нас у жорстоке ХVІІІ століття, де поміж темних пущ Холодного Яру та глибоких байраків запорозького степу кувалися свячені ножі, у той час, як у замках і палацах жирувало знавісніле від безкарності панство. Ось-ось «заспівають треті півні», впаде іскра у порох і велике пожарище затопить всю Україну, спом’янувши горді часи Хмельницького і Палія. Усе ніби й просто… Але була ще й третя сила …

Хто насмілиться кинути виклик Долі? Хто заставить Коло Історії крутитися в інший бік? Хто здатен перескочити безмежну прірву відчаю, страху й зневіри, піднятися вище за саму Смерть і своєю любов’ю розігнати темряву?! Невже вона, тендітна молода жінка, в котрої щойно забрали найдорожче? Її Іван гине під час подій на Майдані – Марія ж не може змиритися зі смертю коханого чоловіка. І ось жереб кинуто: Доля заводить жінку в дохристиянські часи, вимірявши дистанцію у 13 століть. Галасливим вертепом пробігають покоління, змінюються епохи ... Авари, хрестоносці, монголи, яничари, НКВС... А Марія все мандрує і мандрує: щойно перетнувши фінальну лінію, знову опиняється на старті. Це і є відповіддю всесильної Долі на її виклик, адже Кола Історії не розірвати: як гинули Іванові прадіди, так і він мусить віддати своє життя за рідну землю ... Про це йдеться в романі Ярослава Яріша «Сповідь з того світу».



Роман «Петро Сагайдачний» відкриває трилогію Віталія Рогожі «Запороги», в якому змальовані події, що відбувалися в XVII столітті на теренах Східної Європи й Туреччини. В основі подій – боротьба народу України-Руси за свою державність під проводом легендарного українського гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.  Роман розпочинається народним віче в Москві на красній площі, де у 1613 році Московським царем обрали Михайла Романова, а на рік пізніше Петра Сагайдачного вибрали гетьманом Війська Запорозького.





         Друга частина трилогії  Віталія Рогожі «Запороги»  ̶  роман «Богдан Хмельницький»   є історичним, сюжетним і композиційним продовженням роману «Петро Сагайдачний». У творі змальовується життя і діяльність головних героїв роману «Петро Сагайдачний» – Максима Лободи, Збігнева Гури, Василя Хлистова, Олекси Гаркуші та інших.  Але чільне місце, як це і повинно бути, займає головний рушій описаних подій, Богдан Хмельницький, який у першій частині трилогії з’являється лише епізодично.
Роман, що пропонується читачеві, написаний з максимальним врахуванням історичних першоджерел, що не зашкодило його художній привабливості.



У романі Віталія Рогожі  «Іван Мазепа», як і в інших романах трилогії «Запороги», поряд з історичними героями діють три покоління героїв літературних, а може вірніше сказати створених автором. Зрозуміло, навколо великих українських гетьманів жили, були їм допомогою, і лишилися безіменними для нащадків, тисячі сучасників славетних гетьманів. Їхні імена лишилися невідомими в імлі віків, але без них не могло бути величних звитяг творців і керманичів держави. Саме з невідомих народних героїв зросли і засвітили яскравим жертвенним світлом герої, знані на цілий світ.
Автор намагався їх оживити, повернувши живу, ніжну і страждаючу душу, а через них показати образ цілого народу, його мужніння і нестримний рух до власної державності, протягом цілого сімнадцятого століття визвольних війн руського народу.
Треба було понад двадцять років страшної безперервної руїни на руських землях, щоб з’явився новий керманич і будівничий гетьманської держави – Іван Мазепа.

Тож, запрошуємо, дорогі білоцерківці, до читання!
Книги запитуйте на абонементі.


                                              

Немає коментарів:

Дописати коментар