вівторок, 25 квітня 2017 р.

Допінг для душі та мозку: що читати білоцерківцям цієї весни



Друзі, у нас є дві новини й обидві хороші. По-перше, весна таки прийшла! По-друге, українські видавці не збавляють обертів, скоріше навпаки – відтак до нашої бібліотеки  надійшли нові книги, з  якими й пропонуємо ознайомитись.






Книжка Валентина Чемериса «Амазонка. Київ – Соловки» присвячена поетам ХХ століття, імена яких стали символами великої жертовної любові до України, незламності духу, правди й боротьби.
Що спонукало Олену Телігу, героїню повісті «Амазонка», вишукану красуню-аристократку, не менш прекрасну поетесу, яку називали новітньою Лесею Українкою, ступити на кривавий шлях боротьби за визволення Батьківщини? Письменник зображує жінку, що вміє і страждати, і радіти, і бути ніжною, але коли перед нею ворог – стає хороброю та незламною. Такою й зустріла Олена свою смерть у горезвісному Бабиному Яру в Києві в лютому 1942 року, де її, патріотку, члена ОУН, розстріляли німецькі фашисти.
Про трагічну долю чотирьох поетів: Крушельницьких – батька Антона й сина Івана, та Вороних – батька Миколу й сина Марка, про їхнє життя, творчість, любов і загибель під час сталінського «Великого терору» 1930-х  читач дізнається з роману-есе «Київ – Соловки».

Роман-колаж з народного життя, як охарактеризував цю книгу сам автор, називається «Родаки». У творі закарпатського письменника Дмитра Кешелі йдеться про трагікомічне життя сільської родини із Закарпаття. Історію сім’ї розповідає маленький хлопчик Митрик, який дивиться на «дорослі» ситуації своїми допитливими дитячими очима і пропускає через власну творчу натуру. Пригоди «родаків» Митрика описані з гумором і водночас це сміх крізь сльози. Основою для роману стали особисті  переживання автора, який  виріс у селі Клячаново неподалік Мукачева. А головною «героїнею» твору стала гора Ловачка – з реального життя.




«Різник з Городецької»четверта книга Андрія Кокотюхи з циклу ретродетективів. Львів, 1913 рік. Напередодні Різдва жорстоко вбито кількох дівчат легкої поведінки. Газети дали невловимому вбивці прізвисько – Різник із Городецької. Але кримінальна хроніка та інші сенсації більше не цікавлять уже відомого читачеві львівського адвоката Клима Кошового. У нього життя налагоджується: він має адвокатську практику, заможну клієнтуру, повагу в суспільстві й наречену — відому акторку театру і кіно. Та захищати хворого юнака, якого підозрюють у жорстоких вбивствах, Кошовий усе ж таки погоджується. Програти він не може, а перемога — це додаткова й гучна реклама. Але щойно невинний виходить на волю, на Клима починається справжнє полювання. Щоб урятувати своє життя, йому треба якнайшвидше знайти Різника.
Так починаються пошуки, котрі приводять Кошового та його друга Йозефа Шацького в стіни психіатричної лікарні, відкривають світ львівських повій і таємниці хворих душ. Клим не знає, як Різник змінить його життя. І тим більше не уявляє, що ця справа підніме завісу над однією з таємниць впливової красуні Магди Богданович…

Роман Станіслава Стеценка «Війни художників» оснований на реальних фактах біографії відомого українського художника і розвідника − нелегала Миколи Глущенка (у книжціМикола Гущенко) і відображає події 1940 року. Серед дійових осіб як реальні історичні персонажі  ̶  Йосип Сталін, Адольф Гітлер, Вінстон Черчилль, їхнє найближче оточення, художники і літератори, які жили і творили в той час у передвоєнному Радянському Союзі й нацистській Німеччині,  ̶  так і вигадані герої. Волею долі Микола Гущенко на початку 20-х років знайомиться з художником-початківцем Адольфом Гітлером і дає оцінку його малюнкам. І ось кращий (на думку фюрера) пейзажист Європи влітку 1940-го вирушає з розвідувальним завданням із соціалістичної Москви до націонал-соціалістичного Берліна, звідки, за планами НКВС, він не повинен повернутися живим. Тим більше, що його дружина впала в око народному комісару Лаврентію Берії. Гестапо теж здогадується про спеціальну місію агента Художника і починає на нього велике полювання...

Ксенія Циганчук — сучасна українська письменниця. За роман «Коли приходить темрява» вона отримала премію «Коронації слова».
Усе більш жорстокими та цинічними стають вбивства, які скоює загадковий рівненський маніяк … Ставши першим, хто опинився на місці злочину, Назар тепер постійно відчуває на собі чийсь холодний погляд. Так, наче дивиться темрява… Хтось стежить за квартирою його коханої Лізи та її молодшої сестри, а слідчий Малашко, неначе, безсилий щось вдіяти. Це змушує Назара з дівчиною самим узятися за справу. Єдине, що їм відомо  ̶ вбивця все звужує кола, наближаючись до хлопця. Він той, хто зовсім поруч… Інтуїція ніколи ще не підводила Назара, і він відчуває — лише маленьке зусилля, і він зазирне в очі вбивці…

Група Андрія Кузьменка «Скрябін» засвітилася свого часу яскравою зіркою на українському музичному просторі, пройшовши шлях від синті-попу, постпанку і техно до неоромантики та популярного року. Склад групи змінювався, єдиним постійним учасником колективу від часу його заснування і до своєї смерті залишився Кузьма Скрябін – ґуру та натхненник групи, талановитий композитор і співак, шоумен і ведучий.
У книзі «Група Скрябін та друзі по сцені» зібрано світлі спогади мами Андрія Кузьменка – Ольги Михайлівни, та друзів по сцені про історію створення групи «Скрябін» і творчий шлях Кузьми-сина, Кузьми-друга, Кузьми-музиканта, який за життя став культовим виконавцем, а тексти його пісень нині цитують і називають пророчими.

Нова психологічна повість Степана Процюка  «Варвари» засвідчує появу у сучасній українській прозі для підлітків якісного реалістичного тексту про часи радянського тоталітаризму.
Влучна назва книги інтригує, зацікавлює і спонукає до читання – пошуку відповіді на питання: «Хто такі варвари?». Її читачам та Іванку Дорощуку, одному з головних героїв повісті, дає вчитель історії Микола Панасович Морецький. Автор в образі цього вчителя  та описі його долі синтезував типові риси нескорених українців, які навіть у тоталітарні часи  понад усе любили Україну і намагались служити їй вірою і правдою, боронити національну ідею, незважаючи на переслідування, залякування і погрози, розгортали антирадянську пропаганду, сіяли у душах школярів зерна патріотизму і національної свідомості.

Перший роман Олега Полякова «Рабині й друзі пані Векли» літературний критик Євгеній Стасіневич назвав кращим дебютом 2015 року. «Хроніки туманної Трої» розвивають ідеї так званої «химерної» прози, започатковані автором у дебютній книжці.
За лаштунками вигадливих, незбагненних подій допитливий читач обов’язково побачить невідому матерію: почасти – світлу, почасти – страшну, але завжди – серйозну, з якої складається наш світ. Своїх героїв автор ставить у незвичні обставини, даючи їм можливість сказати найголовніше, порушити пересічний хід подій. Почуття гумору присутнє практично на всіх сторінках роману, а інтрига не відпускає й тоді, коли закінчуєш книжку. А отже, спонукає знову повернутися до тексту.

  
Андрій Криштальський – поет, прозаїк, видавець, лауреат літературної премії ім. Василя Стуса. Нещодавно вийшла друком нова книга автора – захоплюючий історичний пригодницький детектив «Десять гріхів».
Давно, під час війни, загинула красуня Ривка і забрала із собою таємницю батькового золота. Не змогли тоді її врятувати вірні подруги, Клавка та Світлана. Тоді ж і заприсяглися - вони двоє виживуть за будь-яку ціну і візьмуть від життя все, що тільки зможуть. Та й на старість не дає їм спокою таємниця захованого скарбу, але тепер впевнені: краще б тому проклятому золоту залишатися у землі навіки. Адже той, хто таки вирішив його отримати, ще не знає, що поховані старі гріхи проростуть бідою…

Героїню роману Юлії Гук «Німа» звали Тасіта. Доля наче пошуткувала, прирікши її бути непочутою у її щоденному крику … Колись старанна школярка і талановита художниця, вона зазнала нищівної поразки. Це був лише мистецький конкурс, але хіба життя – не той самий конкурс?... Тася здалася ще до боротьби ... Секс, алкоголь, безкінечні цигарки, досить умовні друзі-неформали … І два невдалих романи: до нього, і до неї … Вже перебуваючи на самій межі, Тася зустріне вуличного музиканта Жара. Мудрий, терплячий, він чомусь узяв її під свою опіку. Це була чесна домовленість. А коли їй прийде край, дівчина зрозуміє: тягти своє життя з темного підвалу до сонця вона мусить сама.




        Книга Тетяни Пахомової «Я, ти і наш мальований і немальований Бог» - переможець конкурсу «Коронація слова - 2016».
      Роман засновано на реальних подіях 1941–1945 років. Драматична та зворушлива сімейна сага, що пробуджує віру в добро та милосердя. Напружений сюжет роману зачарує вас і змусить читати, не відриваючись.
    Коли у гамірний Львів, де поряд жили вірмени і поляки, українці і євреї, прийшла страшна війна, родині маленької Міри дивом вдалося врятуватися з гетто. Її з матір’ю та сестрою визволяє селянин, на чию померлу доньку Мар’яну вона так дивовижно схожа. Тепер її життя – у темному підвалі, з іграми на нічному сільському кладовищі, у постійній небезпеці… Вона чекає на кожну нову весну, що приходить до єврейської родини з християнськими пасками, і просить подарувати на день народження сонце …



Роман Остапа Дроздова «№1»це більше, ніж просто роман, затиснутий жанровими рамками. Це сповідь кількох поколінь, об’єднаних наскрізною ідеєю  ̶ відстояти свою ідентичність.
Це родинна сага з драматичними поворотами долі. Це одразу декілька біографій на тлі різних епох, в якій відвертість автора межує з публічним оголенням до найпотаємнішого. Це життєствердний і нестандартний погляд на будні за вікном. Це плач і сміх. Це саме життя.






Головних героїв цього роману Юрія Винничука «Цензор снів»двоє. Вони різні за характером та поглядами, вони антиподи, але багато чого в них є спільного: зріст, вага, колір волосся, колір очей, вік. Коли дивитися на їхні юнацькі фото, складається враження, що це якщо не рідні, то принаймні брати у перших. Навіть пізніше, коли вони стали дорослими, і один з них зостався по-юнацькому худим, а другий огрядним, подібність все одно кидалася в очі. Але незважаючи на все це, вони друзями не були, просто інколи життя їх зводило, аби швидко знову розвести, самих їх смерть оминала, хоч і не оминала їхніх близьких, смерть завжди була на півкроку від кожного з них і била прицільно, але помилялася якраз на тих півкроку чи півхвилини.

Книга Олега Криштопи, Ольги Каліновської «Про мертвих, живих і ненароджених. Герої (не)війни» – спроба розповісти про те, що зазвичай залишається за кадром телевізійних репортажів, нагадати не лише про війну, а й про тих, чиї імена ніколи не прозвучать в ефірі та не з’являться на сторінках газетної хроніки,  ̶ живих і загиблих воїнів неоголошеної війни, що не народилися героями, але стали ними… За кожною подією цієї війни, яку колись осмислять військові аналітики й стратеги – Кримом весни 2014-го й Донецьком, горою Карачун і ДАП, Іловайськом і Дебальцевим,  ̶ сотні життів її безпосередніх учасників: живих, які особисто розкажуть про себе на цих сторінках, та мертвих, голосом яких стануть їхні рідні й бойові побратими.
Подвиг льотчиків із бригади морської авіації в Новофедорівці, що вивели з Криму унікальну військову техніку, персональна інформаційна війна, яку розпочав проти Росії ще на початку 2000-х наглядач українського маяка у Форосі, історії донецьких ультрас, із яких утворився добровольчий батальйон «Донбас» … Та інший бік цієї війни – політичні й фінансові оборудки й те, що називають «небойовими втратами». Без міфологізації, без танців на кістках у цій книжці – розповіді тих, хто зробив достатньо для України, аби бути нарешті почутим.

Новий пригодницький роман Наталі  Тисовської - «Секрети старої стрільниці».
Герої книги — четверо друзів-студійців, які отримали ґрант на зйомку анімаційного фільму «Характерник», присвяченого кошовому отаману Івану Сірку. Але під час презентації проекту сталося лихо — раптово і загадково помер історик, який консультував ґрантерів щодо написання сценарію. Чи не може ця смерть бути пов’язана з таємницею, яку свого часу забрав у могилу Іван Сірко?






Роман Тані Малярчук «Забуття», що вийшов у «Видавництві Старого Лева», став переможцем літературної премії  «Книга року ВВС» у 2016 році.
«Забуття»   ̶  роман, у центрі якого В’ячеслав Липинський, український історик польського походження, філософ і невдалий політик, засновник українського монархізму. Його життя було суцільним рухом проти вітру, пожертвою заради ідеї. Але й ним поживився синій кит української пам’яті. Авторка вкладає розповідь про цього чоловіка в уста молодої жінки, героїні роману, нашої сучасниці, котра досліджує старі газети, щоб віднайти власну ідентичність і доторкнутися до минулого, яке вирізали з її історії, як з кіноплівки.




Дорогі друзі, чекаємо вас у нашій бібліотеці! 
Нехай буде приємною ваша зустріч з книгою!

                                                                   
                                             

Немає коментарів:

Дописати коментар