вівторок, 7 лютого 2017 р.

У променях сонця, що сходить ...

     Друзі, поговоримо сьогодні про Японію - надзвичайно цікаву та екзотичну країну, яка без перебільшення є унікальною. Японія –  країна хмарочосів і найдавніших храмів, гейш і сакури, супертехніки і чайних церемоній. Нанотехнології тут дивовижним чином поєднуються зі стародавніми традиціями, деякі звичаї діють нарівні з законами ...
     Слово "Японія"  прийшло до нас, імовірно, з Німеччини (Японію тут називають "Japan"), або з Франції (французькою - "Japon"). 
    Мовою корінних мешканців Японія називається "Ніхон" або "Ніппон". А офіційна назва країни - «Ніхон коку» або «Ніппон коку». Слово "Ніхон" буквально перекладається як "джерело сонця" - звідси і пішла назва Японії як "країни сонця, що сходить".

      Першими так Японію стали називати китайці, оскільки країна розташована на схід від Китаю - тобто там, де сходить сонце. 
      Європейці проникли до Японії на початку 17 століття, але незабаром їх було вигнано. Допустили їх у країну лише у 19 столітті, коли Японія занепала і правителям довелось дозволити торгівлю із Заходом, почати розвивати власну промисловість. Реформи у другій половині 19 століття виявилися настільки вдалими, що Японія вступила у 20 століття могутньою воєнною і промисловою державою. Однак участь у Другій світовій війні на боці Німеччини призвела до розгрому Японії, зруйнування її промисловості і великих людських жертв, у тому числі й від атомних бомбардувань Хіросіми та Нагасакі.
      Тільки завдяки працелюбності японського народу за короткий термін було відновлено зруйноване і виведено країну з кризи. Японія зробила грандіозний технологічний прорив, поєднавши давні традиції з досягненнями науково-технічного прогресу, і стала однією з найбагатших країн нашої планети.

       На Японських островах близько 127 мільйонів жителів, і густота населення тут одна з найбільших серед розвинутих країн - 319 осіб на квадратний кілометр. Усього один відсоток населення країни - не японці. В Японії поширені буддизм, давня релігія синтоїзм, є і чимало християн.
          Як і багато азійських країн, Японія - монархія. На чолі держави стоїть імператор, який не втручається в політику, фактично править країною прем'єр-міністр. Законодавча влада належить парламенту.

       Зрозуміло, що найкращий спосіб пізнати Японію такою як вона є - з'їздити туди, а краще - прожити там кілька років. Але тим, у кого немає такої можливості, залишається вивчати цю загадкову східноазійську країну з чужих слів. Головне, щоб ці слова були змістовні, цікаві і правдиві.
     Тож, друзі, наразі в нашій бібліотеці діє виставка "Яка вона - Японія?", де представлена японська класична література та твори новітньої доби, науково-популярні видання, книги рецептів національної кухні ... Це захоплюючі книги, які дозволяють краще пізнати Країну сонця, що сходить. Безумовно, прочитавши ці книги, ви не отримаєте вичерпного уявлення про Японію. Однак знайомство з ними напевно викличе у вас масу позитивних емоцій, допоможе краще пізнати історію, культуру і менталітет японців. Варто зазначити, що чим більше людина дізнається про інші народи, тим більше вона розуміє унікальність і багатогранність свого власного. 
       Отож, чекаємо вас у нашій бібліотеці! Приємного читання!
          

Немає коментарів:

Дописати коментар