четвер, 19 січня 2017 р.

Козацький дух митця

        Друзі, сьогодні виповнюється 108 років від дня народження нашого земляка, художника Віктора Невінчаного (1909-1975). 
     Народився Віктор Іванович у м. Ружин, що на Житомирщині, в сім'ї вчителя. Після навчання в школі закінчив будівельний технікум та артилерійські курси в Ленінграді. 
     У 1941 році за необережне слово про сталінську тактику ведення війни його запроторили на 14 років у радянські концтабори, спочатку в Алтайському краї, пізніше каторжанином на Кольський півострів, на будівництво. Перебуваючи в жахливих, часом нелюдських умовах, він зумів не просто  вижити, а й займатися малюванням. Рятівним для нього став козацький дух та, як не дивно, маленька захалявна книжечка, томик гоголівського "Тараса Бульби". Упродовж  п'яти років за мотивами твору  створено  45 акварелей, які митцеві вдалося передати батькам у Білу Церкву. 
        Повернувшись в Україну, Віктор Невінчаний продовжив працювати в будівельній галузі. За його проектами побудовано багато об'єктів у місті, зокрема, у 1957 році - готель "Київ", який і досі прикрашає центр Білої Церкви. 
         До останнього дня художник не розлучався з пензлем. Віктор Невінчаний залишив після себе понад 800 акварельних та графічних робіт, віддаючи перевагу пейзажам. 
     Та серед такої великої кількості творчого доробку, виконаного у різній техніці, стилях і жанрах,  особливе місце  займають акварельні ілюстрації до славнозвісної повісті Миколи Гоголя "Тарас Бульба", його улюбленого літературного  твору . 
     Перші роботи датовані 1949 роком, останні - 1954-м. У цьому ж році відбулась єдина, прижиттєва виставка художника. 
        В нашій бібліотеці є різні видання повісті Миколи Гоголя "Тарас Бульба", але найцінніші – з репродукціями акварелей художника Віктора Невінчаного. Видані ці книги Центром народної культури “Юр’їв” 1997 року та видавництвом “Пульсари” 2009 року:





Немає коментарів:

Дописати коментар