понеділок, 28 березня 2016 р.

Військові хроніки : нові книги про АТО


Ось уже два роки на сході нашої країни йде війна. За цей період про збройний конфлікт на Донбасі написано дуже багато творів – художніх, публіцистичних, аналітичних. Напевно з часом цій війні будуть присвячені цілі бібліотеки спогадів, документальної та художньої літератури. Наразі ж в нашій бібліотеці є добірка книг, написаних учасниками та свідками АТО, журналістами, письменниками. Людські втрати і людські долі, усвідомлення небезпеки війни, діяльність волонтерів лягли в основу цих творів. Тому сьогодні про події на сході України можна дізнатися не лише зі стрічок новин, а й з книг.  
Нещодавно до нашої бібліотеки надійшли нові книги, серед яких - про воєнні дії на Донбасі. З ними хочемо вас познайомити.

   
    У збірці оповідань відомого українського журналіста, письменника, режисера Андрія Цаплієнка «Книга змін» йдеться про війну, яка несподівано прийшла в Україну і змінила життя й свідомість мільйонів людей. Герої пов'язані складним павутинням особистих стосунків одне з одним і з автором. Вони разом з усією країною крокують дорогою змін - від застою до революції, від Майдану до війни. Історії, які трапляються з героями, видаються неймовірними, але це нова реальність, у якій треба навчитися виживати. Книга має всі шанси стати в майбутньому одним із літературних документів епохи, у якій нам випало жити. 









 
Масштабний книжковий проект про оборону Донецького аеропорту – книга «Ад 242. Історія мужності, братерства і самопожертви». Журналісти зібрали унікальний матеріал : понад сотню інтерв’ю, десятки ексклюзивних фото з місця подій. 

Книга про 242 дні боїв в аеропорту Донецька, або в АДу - як його назвали оборонці летовища - це майже шість десятків свідчень «кіборгів», коментарі військових експертів та військових аналітиків з України, Росії, США та Канади, представника Генерального штабу Збройних сил України. Але головне - про життя і смерть, про відчайдушність і страх, про любов і дружбу, про те, що і чому захищали у терміналах Донецького аеропорту українські бійці.




   
   Автори книги «Неоголошена війна. Невідомі факти і хроніки АТО» - журналісти, які висвітлювали війну на Сході країни.
Так, це справжня війна, а не АТО. Українcько-російська, а не громадянська. Гібридна? Можливо. Неоголошена? Так.
Ця книга – на спогад про всіх, хто віддав своє життя, і про тих, хто вижив у боях. Основна її мета – згадати все. День за днем. Згодом історики сперечатимуться, коли ж власне вона почалася. Як і в кожної таємної війни, у неї нема конкретної дати початку. І лише Бог знає, коли вона скінчиться.
Крім хронології бойових дій, ви зможете прочитати аналітику, яка допомагає отримати розуміння і хоч трохи позбутися страху. І репортажі журналістів, які на власні очі бачили кров і сльози. Вони вижили там, де загинули інші герої.







 
Газета «День» підготувала новинку – безпрецедентний публіцистичний триптих. Одна з трьох книг – збірка розповідей бійців про війну на Донбасі «Катастрофа і тріумф. Історія українських Героїв».

Ця книга – про тих, хто пішов боронити нашу землю та зберегти єдність країни. Про тих, хто робив героїчні вчинки, просто добре виконуючи свою роботу і залишаючись вірним присязі. Вона – про силу, волю, мужність. Про Героїв. Тих, хто загинув, і тих, хто вижив, пройшов, пережив. У цій книжці зібрані знакові історії про знакові події цієї неоголошеної війни на Донбасі. Можливо, не всі вони припадуть вам до душі, але прочитавши цю книжку, ви вже ніколи не бачитимете війну абстрактною і далекою, навіть якщо живете за тисячі кілометрів від неї і вам не чутно «Градів».






У книжці луганчанина Валентина Торби «Я – свідок» зібрано спогади, фрагменти щоденника та статей у газеті «День», які з окупації для автора стали вікном в Україну. Інколи без світла, інколи без надії на звільнення, інколи без можливості повідомити про себе з тенет заблокованого міста, яке перетворилося на пастку. Та він був переконаний, що читачі в Києві чи Одесі, Харкові чи Львові мають зсередини бачити, як Зло розпинає схід нашої країни. Не лише заради фіксації, не тільки для розсмоктування гарячих подробиць, а насамперед для правильних висновків. Ця книга розповість про втрату і біль, про героїзм і безпорадність, про те, що довелося пережити українцям на Донбасі і що ще доведеться нам перестраждати. Зрештою, до чого ми маємо бути готові ...






 

Книга військового фотокореспондента Сергія Лойка «Аеропорт» – про війну, якої не повинно було бути, і про героїв, які хотіли жити, але вмирали. «Аеропорт» – це не хроніка, не літопис. Це художній вимисел, заснований на реальних фактах. У книзі багато персонажів, багато переплетених драматичних сюжетних ліній. Роман не тільки і не стільки про війну. Він про любов і про зраду, пристрасть, ненависть, лють, ніжність, відвагу, біль і смерть. Іншими словами, про наше сьогоднішнє й учорашнє життя. 








Роман письменника і журналіста Євгена Положія «Іловайськ» – про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських солдатів і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в «Іловайському котлі», який став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила кращим, і все ж серед крові, вогню і заліза люди залишаються людьми. Книга побудована на реальних подіях.











Книжка «Соняхи. Духовність на час війни» написана військовим капеланом Андрієм Зелінським, який постійно здійснює своє служіння в зоні АТО, стоїть пліч-о-пліч із тими, про кого пише, підтримує їх і проводжає в останню путь. Вона – про друзів і для друзів, а тому написана з любов’ю та щирою вдячністю. Тут зібрані тексти про глибоке і про глибоко людське, про духовний вимір людського досвіду війни та про справжню любов, здатну перемінити людину на сонце, а наш спільний біль – на радість спільної надії. Адже хлопці, про яких ідеться, – молоді офіцери Збройних Сил України, – втілення відданої та жертовної служби своєму народу, щирої, щедрої та до кінця вірної любові. Відтак книжка водночас є даниною світлій пам’яті тим, хто в час, коли Україну огорнула темрява і страх, запалав соняхами на полях української журби.



Тож, запрошуємо, дорогі друзі, до читання!

Аналізуйте, думайте, робіть висновки!



Немає коментарів:

Дописати коментар