середу, 2 березня 2016 р.

Шолом-Алейхем і Біла Церква

   Друзі, сьогодні виповнюється 157 років від дня народження класика єврейської літератури  
Шолом-Алейхема (Шолома Нохумовича Рабиновича, 1859 - 1916).
  Напевно кожен білоцерківець знає, що пов'язує єврейського письменника з нашим містом: у 1883-1887 роках Шолом-Алейхем жив і працював у Білій Церкві.
Вперше побувавши у місті в 1880 році нікому не відомим секретарем багатого адвоката, майбутній письменник вдруге повертається до нього в листопаді 1883 року, щоб почати писати й провести в ньому чотири роки активного творчого життя. Почавши з нарисів і фейлетонів під загальною назвою "З Бердичівської вулиці", він невдовзі став працювати над романом "Сендер Бланк", "Стемпеню" та іншими великими полотнами про життя представників різних верств білоцерківської єврейської общини.
    Будинок на Клубній вулиці, де жив Шолом-Алейхем, був тим духовним центром, який притягував прогресивну інтелігенцію міста. На традиційних "суботниках" учасники зібрань знайомились з найновішими творами єврейських, українських, російських, польських письменників. Великий Шолом-Алейхем, блукаючи вулицями нашого міста, знаходив своїх героїв і серед білоцерківців.
    Навіть після того, як восени 1887 року Шолом-Алейхем залишив Білу Церкву, він аж до еміграції в США часто приїздив сюди на свята і літературні вечори, зустрічався з представниками єврейської творчої інтелігенції, спілкувався з Іваном Нечуєм-Левицьким та Миколою Лисенком.
  Твори Шолом-Алейхема і понині користуються великою популярністю й любов'ю в нашому місті. Його унікальна літературна спадщина є в нашій бібліотеці. І книги ці не залежуються на бібліотечних полицях. Про любов і повагу жителів міста до письменника, який по праву належить і українській культурі, свідчить те, що одна з центральних вулиць Білої Церкви, громадська організація "Товариство єврейської культури" носять його ім'я; на будівлі книжкової фабрики (тут знаходилось помешкання, де жив Шолом-Алейхем) є меморіальна дошка; на сцені Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Панаса Саксаганського поставлена п'єса "Тев'є-молочник" за мотивами творів Шолом-Алейхема. До речі, "Тев'є-молочник" - це та вистава, завдяки якій нашому театру було присвоєно високе звання "академічний".

Книжкова полиця в читальному залі бібліотеки, присвячена творчості Шолом-Алейхема.

Немає коментарів:

Дописати коментар