середу, 27 січня 2016 р.

Для вас, театрали!

   Усім поціновувачам театрального мистецтва, а таких у нашому місті чимало, пропонуємо переглянути перший номер журналу "Кіно-Театр" за 2016 рік, що надійшов до нашої бібліотеки. Так, зокрема, в статті Богдана Бойчука "Сценографія авангардистів і "Березіль" згадується цікавий факт - про постановку п'єси Шекспіра "Макбет" на сцені нашого театру в новаторській постановці Леся Курбаса: 
"... Вистава "Макбет" Шекспіра, може, найбільше унагляднює еволюцію Курбаса. Перший раз він поставив "Макбета" у Кийдрамте 1921 року в Білій Церкві. Вистава йшла в реалістичному плані, а сам Курбас грав головну роль Макбета (його останній виступ на сцені). Курбас не був задоволений, ні виставою, ні своєю грою. Бо, замість дистанціюватися перетвореним жестом, він входив у роль і, переживаючи, драматизував її...".
А в публікації Сергія Гордєєва з цього ж журналу "Знов бачу чарівну Мірандоліну, тужливу Оксану, трагічну Катерину ..." мова йде про талановиту актрису, дружину Леся Курбаса Валентину Чистякову. Саме на сцені білоцерківського театру Кийдрамте протягом 1920-1921 рр. вона зіграла 15 яскравих ролей. І як писав у листі до актриси відомий український письменник: "... Хай минають роки - вони безсилі зітерти ті письмена, які вписало в людські душі велике мистецтво великої актриси ... Відданий Вам Микола Бажан".
     Ми раніше вже говорили про п'єсу "Макбет" у постановці Леся Курбаса, і  про Валентину Чистякову - пропонуємо пригадати: 



Немає коментарів:

Дописати коментар