пʼятницю, 20 листопада 2015 р.

Коли говорять гармати, музи не мовчать ...

      Друзі, завтра ми відзначатимемо річницю важливих, переломних подій для України: 21 листопада - День Гідності та Свободи. Цього дня  2013 року в Києві зібрався Майдан, відбулися  події, які різко змінили і нас, і країну ... Осторонь від барикад, тільки вже літературних, не залишилися й українські письменники, журналісти. Адже слово - це також зброя. За два роки було створено надзвичайно багато творів - художніх, публіцистичних, емоційних та аналітичних. Їх кількість зростає в геометричній прогресії.
         Книги, що повернуть вас в атмосферу Майдану, є і в нашій бібліотеці. Це - книги-посвяти учасникам Революції Гідності, які віддали найцінніше - життя. Згадаймо ...

Борітеся - поборете! : поетика революції / [уклад. та авт. передм. О. М. Уліщенко]. - Х. : Віват, 2014. - 95 с. : кол. іл.
    До книги увійшли вірші  поетів різних поколінь, поєднаних однією ідеєю - боротьбою за незалежність, свободу і соборність України. Поетичні рядки сповнені туги за полеглими в нерівному бою, і разом з тим, світлої віри в перемогу, нездоланність нашого народу. Світлини з Майдану проникливо відтворюють усю палітру буремних протистоянь. 

 

 Гук Н. Євромайдан. Звичайні герої / Наталя Гук. - К.: Брайт Стар Паблішинг, 2015. - 139 с.
     Це збірка розповідей про звичайних і водночас неймовірних людей, які створили революцію 2013 – 2014 років. Тут усього потрошку: долання меж і страхів, шалена любов до Батьківщини, рішучість діяти, бажання залишити нащадкам єдину та квітучу Україну, переосмислення буття й відкриття нового себе, сміливість відстоювати свободу, перемога над байдужістю, буденні дива. Але основа всіх подій єдина – прагнення змінити світ на краще та віра, яка не знає слова "неможливо".

  Кокотюха А. Вогняна зима : роман / Андрій Кокотюха. - Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2015. - 348 с.
      Ще вчора кожен мав своє життя, у якому, здавалося, не було місця для подвигу. Але прийшла вогняна зима 2013–2014-го, і тисячі українців опинилися у вирі Революції гідності, щоправда, по різні боки барикад.
   Успішний бізнесмен Стогов стає активістом Автомайдану, учорашня продавщиця Алла перетворюється на волонтерку, тітушка Сірий іде туди, де більше платять, а беркутівець Олег ладний карати «майданутих» навіть задарма...
   Ми бачимо Майдан їхніми очима. Бачимо і затамовуюємо подих. Бо тут усе справжнє — і життя, і кохання, і ненависть. І смерть. А ще — відчайдушна віра, що кінець кінцем усе буде добре ... 


 Кошкіна С. Майдан. Нерозказана історія : головне розслідування подій Революції Гідності / Соня Кошкіна. - К. : Брайт Стар Паблішинг, 2015. - 394 с.
   У цій книзі зібрані відверті інтерв'ю з головними персонажами тієї історичної зими. Персонажами, що перебували по обидва боки барикад.
    80 відсотків контенту є унікальним - дані та свідчення очевидців публікуються вперше. Завдання - максимально точно реконструювати події, насамперед кулуарні, процеси, 
які були приховані від очей тих, хто мерз на площах, але які безпосередньо вплинули на результат Революції Гідності.  

 Небесна сотня / [К. Богданович, Х. Бондарева, Ю. Бухтоярова та ін.; упоряд. О. Трибушина, І. Соломко; худож.-оформ. Л. П. Вировець]. -Х.: Фоліо, 2015. - 205, [1] с.: кол. іл. - Укр. та рос. мовами. 
 Книга пам'яті «Небесна сотня» складається з хроніки Євромайдану та біографій героїв Небесної сотні, спогадів їхніх родичів, близьких, друзів, побратимів. Видавці вважають книгу нагадуванням  усім українцям про те, якою ціною здобуто свободу та новий шанс для країни стати справжньою європейською державою. 
   У виданні багато фотографій, реальних фактів з трагічних подій на Майдані у лютому 2014-го. Передмови до книги написали церковні ієрархи: Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, глава Української греко-католицької Церкви Святослав, речник Української Православної Церкви протоієрей Георгій Коваленко.

  Рудневич М. Я з Небесної Сотні : повість / Марко Рудневич. Я из Небесной Сотни : повесть / Марко Рудневич. - К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. - 180, 192 с. зустріч. паг. - Книга-перевертень.
   Герой повісті молодого письменника Марка Рудневича чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19-річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя — про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції... Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва.
   Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею — Макса зі Сміли...


Немає коментарів:

Дописати коментар