понеділок, 20 квітня 2015 р.

Про братів наших менших

    Друзі, чи знаєте ви скільки різновидів тварин існує на планеті? Тисяча? Сто тисяч? Насправді ця цифра вражаюча: близько 1 700 000 видів населяють моря і ріки, ліси і пустелі, рівнини і гори. Немає на планеті куточка, де не било б ключем вічне й нескінченно різноманітне життя. Кожна тварина – неповторна, у кожної є свої особливості і навіть справжні таємниці.             
  
 Унікальне видання – енциклопедичний путівник у світ дикої природи "Тварини" під редакцією Девіда Берна, яке побачило світ у 2003 році в київському видавництві "Школа" пропонуємо всім, хто бажає помандрувати у дивовижне, неймовірно захоплююче Царство Тварин. З деякими його представниками ми зустрічаємось майже щодня, а про існування інших часто навіть і не здогадуємось, вони відомі лише небагатьом ученим. Все це розмаїття тварин – від велетнів і до мікроскопічних істот, що мешкають у найрізноманітніших природних умовах і ведуть різний спосіб життя відображено у цьому виданні.
     В енциклопедії описано та проілюстровано прекрасними фотографіями та малюнками понад 2000 видів тварин. Автори світлин та зображень намагалися показати не лише тварин, а й їхнє природне середовище існування. Серед яскравих ілюстрацій трапляються справді унікальні фотопортрети тварин, за які автори, фотохудожники-натуралісти отримали престижні нагороди і премії. Результат їхньої праці – прекрасна добірка ілюстративного матеріалу, яка не має собі рівних серед подібних видань. 
   Крім загальновідомих фактів з життя тварин, в книзі наведено й результати останніх наукових розвідок, які змушують переглянути традиційні уявлення про ті чи інші риси вже вивчених людиною представників фауни. 
   В підготовці британського видання цієї книги взяли участь понад 70 зоологів і натуралістів, які використали чимало важливих і цікавих фактів з життя тварин, що створює уявлення про безмежжя тваринного світу нашої планети.
    Над українським виданням працювали провідні українські перекладачі та фахові редактори. В книзі представлено чимало екзотичних видів, про які український читач міг і не чути, тому вона дозволить значно розширити світогляд, більше дізнатися про тварин інших країн і континентів.

  Не менш захоплюючою і цікавою є книга відомого німецького дослідника і мандрівника Альфреда Брема "Жизнь животных" (М.: Эксмо, 2003). Його історії про звірів, птахів і комах забарвлені щирими людськими емоціями – вся ця фауна радіє, свариться, обурюється, сумує, обзаводиться сім’ями, обживає нові території. Ця книга – справжній подарунок для кожного, чиє серце бодай інколи відкликається на поклик матінки-природи
    


  Прекрасно ілюстрований енциклопедичний довідник авторів Руслана Шаламова та Олександра Литовченка "Тваринний світ України" (Х.: Школа, 2006) не претендує на вичерпність і повноту, а має на меті ознайомити читача з дивними створіннями, що живуть не в далеких екзотичних краях, а поруч з нами, на нашій рідній землі. Укладачі напрочуд захоплююче розповідають не тільки про основні, поширені групи тварин, а й про маловідомі, хоч і не менш цікаві види.
    

   
  Кожна тварина, від найдрібнішої до найбільшої, від найрідкіснішої до найпоширенішої, заслуговує найглибшої поваги і найприскіпливішої уваги. Адже вивчаючи тварин, ми пізнаємо навколишній світ, а отже - самих себе.
    Та, на жаль, внаслідок бурхливого розвитку прогресу людина безповоротно знищує рідкісні види тварин. Кожного року з лиця землі зникають сотні видів. Збереження розмаїття тваринного світу земної кулі з року в рік набуває дедалі більшої актуальності. Лише останнім часом ми почали усвідомлювати, що довколишня жива природа вразлива і незахищена, у тому числі і дикі тварини, що наше життя багато в чому залежить від того, наскільки ми зможемо її зберегти. Час невблаганний, якщо не подбати про це тепер, потім буде пізно.
                                                                                   Л. Вилегжаніна

Немає коментарів:

Дописати коментар