понеділок, 23 березня 2015 р.

"Мар'янівські верби" Івана Козловського


     Цьогорічний березень щедрий на ювілеї людей, які прославили Україну. Михайло Вербицький, Ліна Костенко, Максим Рильський ... 
   Достойне місце серед цих імен займає наш земляк, знаний у всьому світі оперний співак Іван Козловський, якому 24 березня виповнюється 115 років. 
  Він досяг найвищих мистецьких висот, пройшовши шлях від маленького сільського хлопчика з янгольським голосочком до "срібного тенора" двадцятого століття, виконавця найвідоміших вокальних партій. 
    Не дивно, що росіяни прагнуть "приватизувати" ім'я Івана Козловського, як і Гоголя, як і багато наших  геніальних  співвітчизників. Але не слід забувати, що сам співак завжди голосно заявляв про свою українськість. Працюючи  солістом Большого театру, він наважився заспівати українські колядки на кремлівській сцені, у його московській квартирі завжди лунала українська мова, серед репертуару були "політично небезпечні" українські твори. А ще Іван Семенович  ніколи не забував, хто він і звідки родом, і всіляко намагався  "віддячити" рідній Мар'янівці Васильківського району, де народився, виріс, навчився співати, а голос узяв, за його ж таки словами,  від "мар'янівських  верб".
    Коли ж ви почуєте його "Чорнії брови…" або "Дивлюсь я на небо", стає очевидним, наскільки він все-таки наш ...
 
    Ще одним вагомим аргументом цього є  книга краєзнавця Євгена Чернецького "Мар'янівка і Козловські наприкінці ХІХ століття", в якій досліджено родовід відомого співака і яка є у  фонді нашої бібліотеки. 

Немає коментарів:

Дописати коментар