пʼятницю, 28 серпня 2020 р.

Мислитель, філософ, поет



28 серпня 1749 року народився Йоганн Вольфганг  фон Гете, один з найвідоміших філософів і поетів Німеччини 18 століття. Він прожив  82 роки, і за цей час встиг написати 1600 ліричних творів  і безліч філософських трактатів, які тоді розліталися по всьому світу.  У доробку  письменника всесвітньовідомі твори: роман «Страждання юного Вертера», поема «Герман і Доротея», трагедія «Фауст», твір, над яким автор працював протягом усього життя. В основу твору покладена давня німецька легенда про доктора Фауста. «Подорож Фауста через світи і часові простори це історія розвитку цивілізації, адже людська жага до вдосконалення світу нескінченна» − вважає автор.

Сьогодні в день народження Гете, ми  вирішили познайомити вас із  цікавими фактами  з його життя.

Гете народився дуже хворобливою дитиною. Тому, з самого дитинства, він намагався вести здоровий спосіб життя, повністю відмовився від усіх шкідливих звичок і вперто займався спортом. До речі, Гете зовсім не міг терпіти дим, від якого у нього були проблеми зі сном і жахливі головні болі.

Гете не тільки багато і гарно писав про любов. А й сам був героєм-коханцем. У свій час він, вже, будучи в похилому віці, зробив пропозицію дівчині, якій тоді було всього 20 років, ласкаво називав її «донечка». Незважаючи на все це, він отримав відмову. До речі, Гете вів листування з Беттіни фон Арнім, яка була молодша за нього на 36 років. Але через деякий час все припинилося, тому що молода дівчина посварилася з дружиною поета.

Гете захоплювався квітами, особливо фіалками. І не просто любив, а навіть займався їх розведенням, і, до речі, вельми оригінальним способом. Виходячи з дому, брав пакетик з насінням. Кожен раз, коли він бачив підходяще місце, то висипав це саме насіння. І навіть зараз, все ще є квіти, посаджені самим Гете. Передмістя Веймара досі прикрашені «квітами Гете».
− Помер поет  о 12-й  годині дня, в той же час, коли і народився.






Немає коментарів:

Дописати коментар