вівторок, 25 серпня 2020 р.

Патріарх української літератури




25 серпня 1924  року народився Павло Загребельний, український письменник, Герой України, лауреат Шевченківської та Державної премій. Учасник Другої Світової війни, в’язень німецьких і радянських концтаборів.
Він прославився історичними творами, які були суворо заборонені за радянських часів. У  Павла Загребельного найбільший доробок серед колег-сучасників – 20 романів за 40 років! Творчість письменника оцінив народ, купуючи його книжки потайки «з рук» за 100 карбованців. «Роксолана», «Я – Богдан», «Диво», «Євпраксія», «Тисячолітній Миколай» і остання книга – «Думки нарозхрист» – усі ці твори одразу ставали бестселерами. Книжки не просто виходили багатотисячними накладами, їх і досі читають люди різного віку. Павло Загребельний очолював Спілку письменників України й був усунутий з посади колегами – за «націоналізм». Від середини вісімдесятих він оселився на дачі й зосередився тільки на своєму ремеслі.
2009-го письменник пішов із життя у віці 84 років. Крім романів та повістей, лишив ще й власну філософію життя: «Треба жити страстями. Ні, не отими, що в священних книгах у нас описані. А страстями оцими, які нас ведуть по життю. Жити кожною миттю цього життя. Життя прекрасне. Світ прекрасний. І нам щастя дано бути в цьому світі. От просто бути в цьому світі – і більше нічого». 









Немає коментарів:

Дописати коментар