понеділок, 25 березня 2019 р.

Слава козацька невмируща



         Ми все частіше звертаємося до нашої історії. Чому? Відповідь одна − хочемо пізнати славні сторінки життя наших предків, а ще очистити їх від неправди, фальші,  перекручувань фактів, які нам  нав'язували протягом сторіч. Мабуть, найбільше фальсифікацій і неправди пов’язано з іменем  нашого земляка,  гетьмана Івана Мазепи. Скільки вже років тривають дебати, хто ж він, − патріот України чи зрадник, чи потрібно його прославляти і вшановувати…. Українські історики роблять усе можливе, щоб правда про гетьмана Мазепу стала надбанням  української та міжнародної спільноти.
Працівники центральної бібліотеки провели для учнів гімназії №2 патріотичний десант «Де козак, там і слава», присвячений 380-річниці від дня народження гетьмана Івана Мазепи.
Розпочався захід звуками симфонії Ференца Ліста «Мазепа». Музика видатного угорського композитора перенесла присутніх на 300 років назад,
у часи великих випробувань для нашого народу. Автор напрочуд тонко відчув душу гетьмана Мазепи. То, хто ж такий Іван Степанович Мазепа?
Це питання прозвучало і у відеофільмі «Хто такий Іван Мазепа?», який переглянули гімназисти. Журналістське опитування показало, що українці, на жаль, не знають своїх героїв, хоч гетьман Мазепа – найвідоміший в Європі та Америці гетьман України. Йому присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичних твори, 17 літературних творів, 6 скульптур. В честь нього названі міста, вулиці, а в далекій Австралії є Національний парк Мазепи.
Перший пам’ятник гетьману було встановлено на батьківщині, у селі Мазепинці у 1994 році. У 2016 році у Білій Церкві встановлено барельєф І.Мазепі на будинку місцевої «Просвіти».
Працівники   бібліотеки Тетяна Кириленко та Олена  Стельмах розповіли про основні віхи життя гетьмана,  навели деякі висловлювання відомих людей, що характеризують його діяльність та характер. Наголосили на тому, що Мазепа став символом самостійності України, державотворчих устремлінь її народу. Він той, хто підніс булаву і вказав шлях, куди  має йти наша держава, щоб не зрадити ідеалів нації.
Великий Байрон писав: «Відтак сам Мазепа, осіяний промінням слави, стає символом свободи для всіх наступних поколінь, а його імя – глибоко шанованим».
Про Мазепу писали багато поетів. Поезії «Сон» Т.Шевченка, «Будівлі» М.Бажана, «Мазепа» В.Сосюри, «Полтава» О.Пушкіна, «Мазепа» Вольтера прозвучали на зустрічі. Сам Мазепа добре володів пером, у хвилини дозвілля писав вірші, деякі з них є актуальними і сьогодні. Один з них «Ой горе тій чайці» став народною піснею,  яка  прозвучала для всіх присутніх.
       Завідуюча бібліотекою гімназії №2 Тетяна Плужник провела бібліографічний огляд літератури біля книжкової виставки. А  вчитель історії Тетяна  Самар − вікторину «Козацький король» Іван Мазепа».
     










Завершився захід демонстрацією відеофільму «Козацька звитяга. Історія гетьмана Мазепи».
   

Немає коментарів:

Дописати коментар