пʼятницю, 1 березня 2019 р.

Шолом-Алейхем: письменник і людина

        2 березня виповнюється 160 років від дня народження Шолом-Алейхема,  єврейського письменника, драматурга, творчість якого увійшла у скарбницю світової літератури. Він − один з основоположників сучасної художньої літератури мовою ідиш.
        А чи знаєте ви що пов’язує видатного письменника з  Білою Церквою?
у 1883-1887 роках Шолом-Алейхем жив і працював у Білій Церкві.
Вперше побувавши у місті в 1880 році ще нікому не відомим секретарем багатого адвоката, майбутній письменник вдруге повертається до нього в листопаді 1883 року, щоб почати писати й провести в ньому чотири роки активного творчого життя. Почавши з нарисів і фейлетонів під загальною назвою "З Бердичівської вулиці", він невдовзі став працювати над романом "Сендер Бланк", "Стемпеню" та іншими великими полотнами про життя представників різних верств білоцерківської єврейської общини.
Своїх героїв письменник знаходив, блукаючи вулицями нашого міста.
      І, навіть, після того, як восени 1887 року Шолом-Алейхем залишив Білу Церкву, він аж до еміграції в США часто приїздив сюди на свята і літературні вечори, зустрічався з представниками єврейської творчої інтелігенції, спілкувався з Іваном Нечуєм-Левицьким та Миколою Лисенком.
  Шолом-Алейхем був відкритий для всіх людей, його талант щирий і оптимістичний, вселяє в серце надію і попри весь трагізм буття, утверджує силу всього того, що ми називаємо духовними цінностями.  Унікальні твори великого письменника є в нашій бібліотеці. Читайте і насолоджуйтесь безсмертними рядками геніального письменника.



Немає коментарів:

Дописати коментар