понеділок, 8 жовтня 2018 р.

Книжкове REVIEW



Андрій Бондар. Церебро
      Львів : Видавництво Старого Лева, 2018.
«Церебро» - нова збірка малої прози Андрія Бондаря, яка впроваджує читачів у химерний світ маленьких людських пригод. Випадкові зустрічі, типові ситуації, які трапляються в кожного, спонукають замислитись, ухвалити рішення, діяти. Особливість цих текстів у тому, що деякі з них списані з реального досвіду, а інші — цілком вигадані — суцільна макабра і фантасмагорія.








Роман Данилюк. Тютюновий бог 
      Київ : Темпора, 2018.
Пахучі молитви із запахом пороху та одеколону, що осідають на манжетах рукавів простріляної шинелі. Постійне відчуття присутності чогось важливого, нестерпне очікування, що змушує заклякнути час навіки. Минуле, де залишено життя, без якого немає сенсу рухатись далі. Усе це — історія кравця Степа, дуже раптової Мел і Фіни, вдови полковника, вбитого на далекій війні. Чи завжди ми ті, чиїм життям живемо? — ось запитання, довкола якого обертається сюжет дебютної повісті Романа Данилюка.



Мирослав Лаюк. Світ не створений
          Львів : Видавництво Старого Лева, 2018.
У романі, ніби в колючий дріт, з’єднано кілька історій. Він виводить з темного лабіринту, породженого питанням: «Усе — навіщо?» Серед розкиданих у часі ліній — і мистецький проект, який змушує здійснити одіссею від ромських таборів до чорнобильської зони й глибин пам’яті, образи та прощення. Тут і з’ява в Карпатах дивного світла, через яке скисає все молоко й наростає відчуття апокаліпсису. Тут і розмова з Махном про недостиглі волоські горіхи, а також її продовження біля руїн промзони в Лисичанську. Так само це історія кохання, що розпросторюється на Париж і Східну Європу — від революційного Києва до степів, наповнених вогнем, волею і смертю. Дехто з героїв добирається майже до кінця, доки через дріт не проходить струм і не відкидає у первісний хаос. Однак є й ті, хто знаходять своє осяяння, з якого постає новий світ. Читач може опинитися разом з першими чи другими.

З газети "Літературна Україна". - 2018. - №35. - 27 вересня.

Немає коментарів:

Дописати коментар