четвер, 13 липня 2017 р.

Літнє читання: книги для відпустки

Море, пляж, сонце, чи гори, палатка, велосипед? А, можливо, дача, або ж ночівля  біля річки? Звичайно, літня  атмосфера, температура повітря диктують певну тональність. Будь-який відпочинок, найкращі емоції літнього сезону ідеально підкреслять, увиразнять хороші книги.
Тож, пропонуємо вашій увазі добірку книг, які щойно надійшли до фонду нашої бібліотеки. Друзі, нехай вони стануть для вас цікавими супутниками в найприємніший період літа! Тож, обирайте, що кому ближче до душі, кидайте у валізи і вирушайте у дорогу!


Дарина Гнатко «Душа окаянна»
Початок ХVІІІ століття. Більша частина українських земель, здавалося, назавжди опинилася під владою російського імператора Петра Першого… Попівську доньку Марфу, яка всупереч батьковій волі згрішила з безрідним наймитом, змусять позбавитися дитини та віддадуть силою у дружини старому полковнику. За таке не дочекається чоловік від неї вірності! Але про зради направо і наліво забула Марфа, лишень побачила полковникового сина Андрія.







         Роман Іваничук «Осінні узори»
«Осінні узори»  ̶  добірка новел і оповідань, написаних у різні роки. Ця книга – про звичайних людей, з сюжетами, вихопленими просто з життя. Це своєрідна сповідь письменника-життєлюба, літописця не тільки сивої давнини, але й своєї епохи. В його творах можна знайти атмосферу, настрій, образи, запахи й смаки улюблених міст і місць, як вони закарбувалися у пам'яті автора. Тут є все – радість, печаль, краса, усмішка, кохання, надія і сміх. А головне – в оповідках (як їх називає автор) є мудрість. Справжня мудрість бачити світло навіть  у сутінках і віддавати любов беззастережно і чесно. І цією мудрістю щедро ділиться людина чиста, глибока і водночас дуже проста. Власне, яким і повинен бути справжній мудрець.

Андрій Кокотюха «Коханка з площі Ринок»
Осінь 1914 року. Почалася Велика війна, Львів окупований російськими військами. Звичний ритм життя міняється назавжди. У місті – голод, холод, арешти. Люди шоковані, виживають. Клима Кошового заарештовано і він чекає вироку в тюремній камері. Все міняє вбивство Божени Микульської, коханки офіцера російського генерального штабу. Коханець – останній, хто навідав її квартиру на площі Ринок. І був не єдиним коханцем. Справа делікатна, розголос не потрібен. Тому Кошовому пропонують залагодити її в обмін на свободу. Рухаючись у пошуку вбивці крок за кроком, Клим та його друг Йозеф Шацький серйозно ризикують життям, відкривають для себе світ шпигунів та зрадників, дізнаються кілька військових таємниць, а головне – останній секрет загадкової красуні Магди Богданович …


     Зінаїда Луценко «Свята Марійка»
Скільки б не писали, та кожна жіноча доля неповторна. Хтось, як та Марійка, покірно терпить знущання чоловіка, бо так само терпіла мама. Надежда не мириться із роллю жертви  і виростає над собою. Параска доводить, що не ім’я красить людину, а навпаки. Христі довелося пережити найстрашнішу зраду, але вона знайшла в собі сили відродитися і стати щасливою... Історії, списані із реального життя …






Валентина Мастєрова «На тому боці»
У цій збірці оповідань за кожною людиною криється цілий світ, зітканий із тонкого мережива простих слів, ніби самі герої чи очевидці переказують, як усе було.
Буденність, справедливість часто жорсткі й логічні. В оповіданнях Валентини Мастєрової саме такою читач побачить правду життя. Що робитиме чоловік, дружина якого померла під час пологів? Де шукатиме порятунок пропащий п’яниця? Ким виявиться підкаблучник, який боїться своєї жінки як вогню? Як зустрінуться брати-сироти, виховані в різних країнах? Коли прийде розплата за скоєну підлість – або не прийде?..




                                     Тетяна Пахомова «Таємниця галицького Версалю»
Єдиний спадкоємець величного маєтку шляхтичів Потоцьких –галицького Версалю, сотень містечок і сіл та тисяч і тисяч душ, Станіслав Щенсний боявся цієї влади. Йому ніколи не дорівнятися до свого батька — «короля земель руських» Франца Салезія – рішучістю, твердістю, талантом накопичувати багатство. Більше за звитяжну славу йому лестять захоплені погляди, які він ловить на палацовій театральній сцені. Станіслав має стати польським королем, і вже домовлено про шлюб між нащадками двох найславетніших і найзаможніших польських родин – Потоцьких і Мнішеків… Проте молодий Потоцький піде проти волі батьків – одружиться з бідною красунею Гертрудою, матір’ю своєї майбутньої дитини. І тепер його рішення вплине на історію батьківщини й усієї Європи на століття вперед…


Алла Рогашко «Її сукня»
Майже дописана книга не відпускає Нілу зі свого полону. Одного дня все, що оточує її героїню, з’явиться в житті письменниці. Небажаний чоловік поряд – наяву. Красуня в темно-синій сукні – уві сні… Хто вона? Можливо, прародичка? Якої допомоги чекає від Ніли її змучена душа? Щоб дізнатися про це, Ніла пройде шляхом пращурів, знайде старовинну сукню, що споконвіку передавали в її родині від матері до доньки. Та, вбравшись у неї, дістане сили змінити своє життя і вибороти у давньої богині право на щастя!






         Ірен Роздобудько «Тут і тепер»
Чотири подруги, головні героїні нового роману Ірен Роздобудько, вирішують жити тут і тепер, не очікуючи на те, що їм будуть подаровані інші часи.
Колись давно на запитання: «Чого б ви хотіли для себе після того, як ваше доросле життя стане штучним, втратить свіжість і справжність?», кожна з них відповіла по-своєму: смерті, слави, свободи... Тоді вони ще не знали, що коли життя впритул наблизить їх до цих понять, вони зрозуміють: немає нічого важливішого, ніж рятувати від смерті інших, слава не замінить справжньої любові, а абсолютна свобода часом межує з егоїзмом.



Світлана Талан «Замкнене коло»
Покидаючи назавжди дитячий будинок, де вона опинилася після смерті бабусі, єдиної рідної людини, Мирослава хотіла назавжди залишити в минулому ці сповнені болю роки її життя. Навіть найближчій подрузі дала не той номер телефону, обірвавши останній зв’язок. Але вже дорослій Мирославі на міських вулицях, серед людського натовпу, почала ввижатися покійна бабуся… І її життя наче перетворилося на пекло. Негаразди переслідують Мирославу та близьких їй людей, аж поки вона не наважується дослухатися до поради примарної бабусі: «Продай свої нещастя…» Проте, залишивши її ненадовго, чужі біди знов і знов повертаються, стаючи втричі болючішими. Мирослава розуміє: за будь-яку ціну вона мусить розірвати це замкнене коло …



  Світлана Талан «Мої любі зрадники»
Ця книга – про відголоски минулого та про перипетії сучасного. Про зраду й прощення, про щирість почуттів і про їх потоптання. Про спокусу та кару. Про непростий шлях становлення головної героїні та про її жертовність А найперше – про відповідальність за власні вчинки та помилки своїх рідних, про долю й недолю, про любов.










Людмила Таран «Остання жінка, останній чоловік»
Буденність та буттєвий вимір, іронія й романтизм, таємничо-містичне та впізнаване – все це поєдналося в книжці новел Людмили Таран. Одвічна напруга й осяйні миті людських стосунків, екзистенційні переживання, знайомі чи не кожній людині,  ̶  провідна проблематика її прози.









    Васіліса Трофимович «Любов на лінії вогню»
Він і вона. Почуття на лінії вогню, які увібрали і високу любов, і зраду, і розпач, і тугу за загиблим щастям. У збірці Васіліси Трофимович, чарівної дівчини зі сталевим характером бійця, сплелися разом реальні події, документальні факти і справжні почуття. У кожному оповіданні дніпропетровської письменниці, журналіста, колишнього прес-офіцера добровольчих формувань, яка понад півтора року провела в АТО разом зі своїми героями, читачі знайдуть щирість, реальний патріотизм і дійсне прагнення до кращого майбутнього нашої України.





Ніна Фіалко «Дві обручки»
У романі змальовано образ простої галичанки Ксені, яка, гідно пройшовши всі випробування, залишилася вірною вибраній дорозі. Тут ви прочитаєте і про любов, і про зраду, і про велике терпіння жінки, яка прагнула вижити у нелюдських умовах.












Ніна Фіалко «Родинні гріхи»
Драматична історія життя головної героїні роману “Родинні гріхи” не залишить байдужим жодного читача, який візьме до рук цю книгу. Кохання, дружба і нелегкі колізії долі – ось що привертає увагу в цьому творі.








Валентин Чемерис «Аравійська пустеля»
Валентин Чемерис – відомий український письменник, автор історичних і фантастичних романів, які вже стали культовими, лауреат багатьох літературних премій. Але читачі знають Чемериса і як автора оповідань – хронік, казок, легенд,  у яких він небайдуже та неупереджено розповідає не тільки про минуле, але й про сучасне життя. У цій книжці дорослих і дітей зацікавить погляд автора на події, які відбувалися в різні роки,  ̶з проекцією на сьогодення. Своєрідна мандрівка Україною разом з письменником стане справжньою екскурсією із захоплюючими краєвидами та цікавими розповідями, якими Валентин Чемерис начебто стверджує, що доля однієї людини, її почуття та думки так само важливі, як доля народів, події, з яких потім твориться історія.




   Святослав Черній «Теплі історії для неї»
Від дитячих мрій про ідеальну дружину – через перше побачення, спільні радощі, конфлікти, комплекси, персональні дигресії та надії – до сімдесятої річниці шлюбу… Книга дає змогу зануритися в роздуми й поглянути по-новому на один із найсакральніших, найцінніших і найтендітніших інститутів нашого сьогодення – інститут сім’ї. Згадати власний шлях до нього, або ж вибудувати концепцію на майбутнє.




Мирослав Дочинець «Лис та інші детективні історії»
Роман «Лис» лауреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця – про чоловіка незвичайної долі й унікального хисту, який шукає в провінції свої загублені сліди, а знаходить сенс життя, нові цінності й нове кохання. Роман читається одним подихом, залишаючи відчуття подарованої долею любовної пригоди. Тут є все – шляхетний стиль, тонка дотепність, призабутий романтизм, детективна інтрига, розсипи мудрості, непідробна читабельність.
Інші детективні історії об’єднані одним головним героєм – слідчим Правиком, який, шукаючи злочинні сліди, водночас шукає сенс життя, міру справедливості й милосердя.



Оксана Кузів «Назови мене своєю»

Пристиглі важкі грона винограду промовисто глипають на мене з-поміж листя. Обережно зриваю їх, намагаючись  не зранити бодай ягідки чужої душі, а вдома вже чавлю-витискаю з нього сік, що аж бризкає навсібіч. У величезний бутель із грубого скла, що стоїть на видному місці, вперлося, аби перепочити, сонце – і сік заграв, зашумів, заговорив, забулькав… День, тиждень, місяць, а там, гляди, і вино вистоялося, очистилося, посвітліло та стало міцне й ароматне. Пригублюю – і згадую кожну ягідку зокрема, кожну чужу мелодію, кожне словечко, що вибродило, викристалізувалося у посудині моєї душі і вилилося благодатним хмільним напоєм на папір. Осьде і вас пригощаю духмяним напоєм, спробуйте – смачно ж…



Дмитро Кешеля «Помилуй і прости»
Кров’ю впивався Василь Пастеляк і гнався за маєтностями, не думаючи про розплату за гріхи. А вона таки нагрянула погибеллю на війні і братовбивством синів, неминучістю безслівно просити в онуків прощення, жорстокою необхідністю травмованих дитячих душ переживати родинні трагедії.
І на останньому своєму рубежі він зі страхом і каяттям дивиться в очі скоєним гріхам …





                         Богдан Коломійчук «Візит доктора Фройда»
Це черговий роман із циклу пригод львівського комісара Адама Вістовича. В 1904 році у Відні, а згодом і у Львові стається серія жорстоких і зухвалих убивств. Розслідування Вістовича перетворюється на безкомпромісну дуель між ним та вбивцею, якого преса нарекла Віденським Упирем. Несподівано свою допомогу комісарові пропонує вже славетний на той час віденський психоаналітик Зиґмунд Фройд. Однак для нього Упир  – це передусім об’єкт для наукового дослідження, а вже потім злочинець …



Валерія Чорней «Яблуко в тайстрі»
Чого тільки не сховаєш до гуцульської тайстри! Скажімо, яблуко – чарівне яблуко пізнання найважливіших для людини цінностей. Або маленьку жінку з трепетним серцем, настільки ж природну, як гірська яблунька, відкриту до світу, вдячну своєму народу, уважну до найменших дрібниць, адже довкола нас стільки знаків, які треба вміти відчитати. Вона шукатиме свою справжню любов, вона рятуватиме митця від сліпоти душі. Бо так, це насамперед роман про людську душу – яка доти жива, доки людина вміє бачити істинну красу.






Гарного відпочинку, друзі!


Немає коментарів:

Дописати коментар