понеділок, 10 квітня 2017 р.

11 квітня − Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

      Рішенням Організації Об'єднаних Націй цю пам'ятну дату встановлено  11 квітня тому, що саме в цей день у 1945 році в'язні концтабору Бухенвальд (“Буковий ліс”), довідавшись про наближення американських військ, підняли збройне повстання.
       У таборі в той час знаходилися декілька десятків тисяч ув’язнених із 18 країн Європи. У цьому жахливому місці за дев'ять років побувало близько двохсот п’ятдесяти тисяч людей.    

     У Бухенвальді загинули десятки тисяч невинних: їх вбивали камінням, різками, топили в гною, кастрували, нівечили, морили голодом. В цьому концлагері загинуло близько 50 тисяч людей  −  євреї, політичні в'язні,  військовополонені, цигани та гомосексуалісти. Деяких людей навмисне заражали вірусами задля медичних експериментів. 
            Також 11 квітня були звільнені в’язні фашистського концтабору “Дора”, 22 квітня − в’язні “Заксенхаузена”, 29 квітня – “Дахау”, 30 квітня – “Равенсбрюка”, потім – “Освенцим” і “Майданек”, “Маутхаузен” і “Штутгоф”. 
        У 1945 році вийшли на волю 530 тисяч чоловік. Загальне число загиблих у німецьких таборах перевищувало 6 мільйонів, багато з інтернованих до смерті піддавалися медичним експериментам. 
          Здається, так давно це було. Але тільки не для тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень. Біографії цих людей − це справжні уроки мужності для молодого покоління. 
         Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За визнанням самих есесівців, в'язень, тривалість життя якого в таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок чистого прибутку. 
         За роки Другої світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік.

Немає коментарів:

Дописати коментар