суботу, 3 грудня 2016 р.

Великий вчений родом із Надросся

     Сьогодні виповнюється 90 років від дня народження відомого українського вченого-ботаніка, академіка Академії наук УРСР, доктора біологічних наук, професора, засновника сучасної алелопатії та теоретичних основ фітодизайну Гродзинського Андрія Михайловича (1926-1988). 
       Народився Андрій Михайлович 3 грудня 1926 року в м. Біла Церква в інтелігентній сім’ї. Перебуваючи в армії, влітку 1948 склав чотири іспити і був зарахований на заочне відділення Московської сільськогосподарської академії ім. К. А. Тімірязєва.
   1954 року з відзнакою закінчив агрономічний факультет Білоцерківського сільськогосподарського інституту. 1955 року вступив до аспірантури Інституту фізіології рослин та агрохімії АН УРСР, але відтак його переводять до Інституту ботаніки АН УРСР. 1958 року захистив кандидатську дисертацію.
    З 1965 року - заступник директора Інституту ботаніки АН України, а відтак - директор Центрального республіканського ботанічного саду АН УРСР. Захистив докторську дисертацію на тему «Алелопатія в житті рослин та їх угруповань». 
      1973 року обраний членом-кореспондентом АН УРСР, а 1979 - дійсним членом АН УРСР. Від 1974 року і до кінця життя працював академіком-секретарем Відділення загальної біології АН УРСР. Автор понад 300 наукових і науково-публіцистичних праць, у тому числі 7 монографій, зокрема, "Ботанічний сад" (1970), "Основи хімічної взаємодії рослин" (1973), "Серед природи і в лабораторії" (1983) та ін. У 1990 році вийшов друком енциклопедичний довідник "Лікарські рослини", редактором якого виступив академік Гродзинський. Під його керівництвом підготовлено 4 докторів та понад 30 кандидатів наук. Проводив велику громадську роботу. Був головним редактором журналу "Физиология и биохимия культурных растений", республіканського міжвідомчого збірника "Интродукция и акклиматизация растений", членом редколегій журналів, а також "Червоної книги Української РСР", голова Ради ботанічних садів України та Молдавії.
      У 2009 році одній із вулиць Білої Церкви, неподалік будинку де жили брати Дмитро та Андрій Гродзинські, присвоєно ім'я академіків Гродзинських.



Немає коментарів:

Дописати коментар